• Business

    Απογοήτευση στο τέλος για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Με νέα πτώση έκλεισε ο Γενικός Δείκτης

    Λονδίνο


    Σε χαμηλές πτήσεις παρέμεινε το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) παρά τη νέα προσπάθεια για να γυρίσει το κλίμα. Όπως όμως και την Τετάρτη, η κατάληξη για τον Γενικό Δείκτη ήταν αρνητική.

    Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο. Παρά την ανακοίνωση της μείωσης του ELA κατά 5 δισ. ευρώ, στο ποσό των 33,9 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, οι επενδυτές του κλάδου παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση και τις προθέσεις του ΔΝΤ.

    Όλα αυτά την ώρα που η πολιτική επικαιρότητα επικεντρώνεται γύρω από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα και τις συμφωνίες που φέρνει μαζί του. Μεταξύ των οποίων και η συνεργασία για την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 811,04 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,08%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 57,9 εκατ. μετοχές.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,22%.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών ήταν και πάλι ο Ευάγγελος Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, με κέρδη 2,2 εκ. ευρώ.. Στον αντίποδα, ο John Paulson της  Jumbo με απώλειες 5,8 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Attica Bank (+14,44%), της ΓΕΚ Τέρνα (+2,56%) και του ΟΠΑΠ (+1,70%).

    Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του Φουρλή (-3,84%), της ΔΕΗ (-1,78%) και του Τιτάνα (-1,78%).

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες Τηλεπικοινωνιών (+1,54%) και Ταξιδίων (+1,30%).

    Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Κοινής Ωφελείας (-1,62%) και Τροφίμων (-1,51%).

    Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (26,78 εκατ. τεμάχια) και της Attica Bank (7,8 εκατ. τεμάχια).

    Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (5,8 εκατ. ευρώ) και του ΟΤΕ (8,9 εκατ. ευρώ).

    Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, πτωτικά 47 και 141 παρέμειναν σταθερές.



    ΣΧΟΛΙΑ