• Business

    Ψίθυροι στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas: Τι συνέβη με τις αιφνιδιαστικές αποχωρήσεις των Αθανασίου, Ζαλοκώστα και Τσαναξή;

    Ηρώ Αθανασίου. Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas


    Πλήθος ερωτηματικών προκύπτουν από την αιφνιδιαστική αποχώρηση 3 κορυφαίων στελεχών της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas και μάλιστα εν μέσω του θέρους. Πρόκειται για στελέχη που είχαν καίριο ρόλο στις αποφάσεις της εταιρίας στην Ελλάδα και καθόριζαν την στρατηγική της σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων και ειδικά η κ. Αθανασίου είχε καίριο ρόλο στις αποφάσεις σχετικά με τα τεράστια διαφημιστικά budget της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas.  Και τα 3 στελέχη εργάζονταν στην εταιρία αρκετά χρόνια. Ειδικά η κ. Ηρώ Αθανασίου για 32 χρόνια και ο κ. Γιώργος  Ζαλοκώστας για 28 χρόνια.  

    Αθανασίου
    Ηρώ Αθανασίου. Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

    Αλληλουχία γεγονότων 

    Το πρώτο κορυφαίο στέλεχος που αποχώρησε όπως είχε γράψει το mononews ήταν η CEO του ομίλου Ηρώ Αθανασίου. Η ανακοίνωση της αποχώρησης της ( απόλυσης;)  εκδόθηκε στις 28/07/2017.

    Αυτό που είχε προξενήσει εντύπωση ήταν ότι  η αγορά έμαθε για την αποχώρηση της με ένα  “ξερό” δελτίο τύπου. Επί της ουσίας η πολυεθνική ευχαριστούσε την κ. Ηρώ Αθανασίου για την 32 χρονη προσφορά της στην εταιρεία.

    Η ίδια όμως δεν ευχαριστούσε την εταιρία για τα όσα της έμαθε καθ όλη την διάρκεια των 32 ετών. Δηλαδή δεν υπήρχε ούτε μια λέξη της ίδιας σε ένα δελτίο τύπου 284 λέξεων. Αυτό το γεγονός από μόνο του για όσους ξέρουν είναι βέβαιο ότι δεν είναι καλό ούτε θετικό.

    Εάν η κ. Αθανασίου είχε φύγει με τις καλύτερες προϋποθέσεις από την Unilever είναι βέβαιο ότι 10 λόγια θα τα έγραφε. Τουλάχιστον έτσι συνηθίζεται στις πολυεθνικές, παγκοσμίως.

    Άρα προφανώς λένε κάποιοι κάτι άλλο συνέβη…Κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas πάντως είχε δηλώσει προ ημερών στο mononews ότι η κ. Αθανασίου έφυγε γιατί το θέλησε η ίδια.

    Ηρώ Αθανασίου. Τέως CEO ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas

    Τα άλλα 2 κορυφαία στελέχη 

    Γιώργος Ζαλοκώστας

    Ακολούθησε ο  κ. Γιώργος Ζαλοκώστας που αποχώρησε στις 30/06, μετά από συνεργασία 28 ετών. Στο διάστημα αυτό, ανέλαβε πολλούς ρόλους και θέσεις ευθύνης, με τελευταία αυτή του Country Media Manager για Ελλάδα και Κύπρο. Στο παρελθόν, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων ως Interactive Media Manager Ευρώπης στη Unilever στην Ολλανδία και έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΙΑΒ Ηellas.

    Άπαντες καταλαβαίνουν ότι ήταν στέλεχος πρώτης γραμμής και μάλιστα επί 28 χρόνια…. Για εκείνον δεν υπήρξε καν ανακοίνωση… Τυχαίο;

     

    Το τρίτο στέλεχος που αποχώρησε ήταν η κ. Γιώτα Τσαναξή. Στην εταιρία κατείχε τη θέση της Brand PR Manager HPC, Foods & Refreshments. Η ίδια είναι στέλεχος με μακρόχρονη εμπειρία στους τομείς Brand PR και Επικοινωνίας και με εξειδίκευση σε θέματα digital.

    Είχε περάσει όλη την έως τώρα επαγγελματική της σταδιοδρομία στη Unilever ενώ το επόμενο επαγγελματικό της βήμα σύμφωνα με το marketingweek.gr δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Για την κ. Τσαναξή λέγεται ότι καταργήθηκε η θέση της στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών καθώς η ίδια δεν είχε ρόλο στην κατανομή των διαφημιστικών δαπανών.

    Εσωτερικός έλεγχος; 

    Η αποχώρηση κυρίως των 2  κορυφαίων στελεχών μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών μόνο τυχαία δεν είναι εξηγούν στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν.

    Το προφανές είναι ότι οι 2 , όπως λέγεται στην αγορά, ούτε πήραν σύνταξη ούτε έχουν καθορίσει την επομένη επαγγελματική τους κίνηση. Άρα προφανώς η αποχώρηση τους   ήταν αιφνιδιαστική.

    Ίσως δεν έχει σχέση αλλά στην αγορά πηγές επιμένουν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε στην εταιρία εσωτερικός έλεγχος από την μητρική. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα.

    Έφυγε με 284 λέξεις 

    Η Ηρώ Αθανασίου, ο πρεσβευτής της Ολλανδίας Jan Versteeg και ο πρώην CEO της Ελαις Uniliver Σπύρος Δεσύλλας.

    Τo Δελτίο Tύπου των 284 λέξεων για την αποχώρηση της κ. Αθανασίου το οποίο εκδόθηκε στις 28/06/2017 (από το οποίο απουσίαζαν οι δηλώσεις της ίδιας ) ήταν το εξής: 

    Μετά από 32 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας στην Unilever, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Ηρώ Αθανασίου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, ολοκληρώνει τη θητεία της στην ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas και θα παραμείνει στην εταιρεία μέχρι το τέλος της χρονιάς.

    Η κα Αθανασίου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Unilever, έχοντας διακριθεί σε νευραλγικές θέσεις στο Marketing, τις Πωλήσεις και τη Γενική Διεύθυνση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα κεντρικά της Unilever ως υπεύθυνη του επαγγελματικού κλάδου για άλλα μέρη του κόσμου, όπως Λατινική Αμερική, Νοτιανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ.

    Νέος επικεφαλής της εταιρείας αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου, ως Γενικός Διευθυντής, ο κ. Jean Francois Etienne, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην Unilever το 2009 και τα τελευταία 3 χρόνια εργάζεται ως Managing Director της Unilever Magreb, έχοντας υπό την ευθύνη του τις αγορές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Μαυριτανίας.

    Παράλληλα, η ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas, που σήμερα είναι υπεύθυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώνεται σε ένα νέο σχήμα με το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την FYROM και το Κόσοβο, το οποίο θα ονομαστεί business unit Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα διοικείται από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Το νέο σχήμα θα αποτελεί μέρος της Unilever Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Ο Πρόεδρος της Unilever Ευρώπης Jan Zijderveld ανέφερε σχετικά «Ευχαριστώ θερμά την Ηρώ για τη εξαίρετη προσφορά και την αφοσίωσή της στην Unilever για 32 συναπτά έτη, και ειδικά τα τελευταία χρόνια στην ιδιαίτερα απαιτητική ελληνική αγορά, και της εύχομαι κάθε επιτυχία στα επόμενά της βήματα.

    Καλωσορίζω στα νέα του καθήκοντα τον Jean Francois και είμαι βέβαιος πως η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και οι ηγετικές του ικανότητες θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas».



    ΣΧΟΛΙΑ