• Business

    Χαμηλή ανάπτυξη 1% για την Ελλάδα το 2017 προβλέπει ο όμιλος Allianz


    Την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση για την ελληνική οικονομία, κάνει ο μεγαλύτερος ασφαλιστής πιστώσεων στον κόσμο, η Euler Hermes, προσγειώνοντας την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2017 μόλις στο 1%. Πρόκειται για την πιο ακραία προς το κάτω εκτίμηση για την ανάπτυξη φέτος, υποσκελίζοντας τόσο την επίσημη πρόβλεψη για ρυθμό 1,8%, αλλά και την πρόβλεψη του ΙΟΒΕ, που χθες έκανε λόγο για ανάπτυξη κάτω από το 1,5%.

    Η δημοσιοποίηση των προβλέψεων από την Euler Hermes – θυγατρική του ομίλου Allianz – έγινε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου International Trade Observatory 2017, που διοργάνωσε στην Αθήνα η ηγέτιδα εταιρεία στην ασφάλιση πιστώσεων και σύμφωνα με την Καταρίνα Ούτερμολ, Senior Economist Europe για την Euler Hermes και την Allianz, η αιτία έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στερεί σημαντική ρευστότητα από την οικονομία και αδυνατεί να στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση που εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, σύμφωνα με την επικεφαλής ανάλυσης για την Ευρώπη.

    Η πρόβλεψη του ομίλου για το 2018 διαμορφώνει το ρυθμό επιτάχυνσης της ελληνικής οικονομίας στο 2,5%, υπό την προϋπόθεση πάντα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και της διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας. Για το 2017 οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά +5%, ενώ σε θετικό έδαφος επιστρέφουν για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία οι επενδύσεις, που θα συμβάλλουν έστω κατά +0,3%, προσφέροντας πρόσθετη στήριξη στην πορεία προς την ανάπτυξη.

    Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο μέτωπο του κόστους εργασίας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας, προτάσσοντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους για την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνει η ανάλυση της Euler Hermes.

    Το 2018 αναμένεται μία πρόσθετη αύξηση στις ελληνικές εξαγωγές, κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, καθοδηγούμενη από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Τουρκία, με τους κλάδους της ενέργειας, της αγροδιατροφής και των χημικών προϊόντων να πρωτοστατούν στη μεγέθυνση. Οι εξαγωγικοί κλάδοι με σημαντικές προοπτικές είναι

    – Ο αγροδιατροφικός κλάδος, που απαιτεί αναθεώρηση της στρατηγικής με στόχο να απελευθερωθούν πλήρως οι εξαγωγικές δυνατότητες μέσα από τη στροφή σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και στόχευση σε χώρες με μεγάλες προοπτικές (για παράδειγμα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία).

    – Ο τουρισμός, που συνεχίζει να αποτελεί το δίχτυ ασφαλείας για την ελληνική οικονομία. Η ζήτηση θα προέλθει από αξιόπιστες παραδοσιακές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, αλλά και την προσέλκυση γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία παραμένει σημαντική.

    Η Euler Hermes επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 και το 2018, σε περίπου +3%, κυρίως λόγω της ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο εμπόριο ανακάμπτει σε αξία το 2017 κατά +7%, μετά από δύο συνεχή χρόνια συρρίκνωσης και η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2018, χρονιά κατά την οποία η αύξηση εκτιμάται στο +5,7%. «Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας. Η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι απίθανο να εμποδίσει τη σημαντική δυναμική της οικονομίας, εκτίμησε η Καταρίνα Ούτερμολ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξέφρενη πορεία για το Real Estate: Γιατί αγοράζονται τα καλά ακίνητα;
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: K. Utermohl (Allianz): «Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν 4η ανακεφαλαιοποίηση»
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Eldorado η Αθήνα για τα ακίνητα: Κινέζος έχει αγοράσει 100 διαμερίσματα



    ΣΧΟΛΙΑ