• Business

    Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών

    • NewsRoom
    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Η καθυστέρηση των πλειστηριασμών θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους ισολογισμούς των τραπεζών ενόψει των stress tests, προειδοποιεί μέσω των Financial Times o πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης.

    «Θα έχει επίπτωση στις προβλέψεις στην πορεία, αφού θα συνεχίσουμε να κουβαλάμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρεάσει επίσης και τη ρευστότητα», τονίζει, αναφερόμενος στη δίμηνη αποχή από τους πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς και μη, στην οποία προχωρούν οι συμβολαιογράφοι.

    Ο ίδιος σημειώνει ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να εξασφαλίσουν ότι κατοικίες αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα περιληφθούν στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών.

    «Υπολογίσαμε την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Παρεμβάσεις και από τους Θεσμούς

    Η είδηση της απεργίας έκανε, άλλωστε, ακόμη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, να ζητήσει να υπάρξει άμεσα λύση για το συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όπως έχουμε ήδη γράψει στο mononews.gr, οι Θεσμοί ζητούν να ανατεθεί σε άλλο φορέα, πλην των συμβολαιογράφων, η αρμοδιότητα των πλειστηριασμών, προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία.

    Στις λύσεις που εξετάζονται είναι η ανάθεση της αρμοδιότητας στους Ειρηνοδίκες, σύστημα που ισχύει στη Γερμανία, ενώ εναλλακτικά η σχετική αρμοδιότητα θα μπορούσε να ανατεθεί σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ισχύει στην Ισπανία.

    Υπενθυμίζεται πως οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν να απέχουν από τους πλειστηριασμούς, ακόμη και τους ηλεκτρονικούς, έως τις 31 Δεκεμβρίου, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε βάρος συναδέλφων τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στοπ στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου βάζουν οι συμβολαιογράφοι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι: Οι πλειστηριασμοί προαπαιτούμενο της αξιολόγησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραπεζίτες: Οι πλειστηριασμοί γίνονται μόνο για τους μπαταχτσήδες



    ΣΧΟΛΙΑ