• Business

    Παρατείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 το QE – Θα προλάβει η Ελλάδα;

    • NewsRoom
    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Την παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, του γνωστού πλέον ως QE, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του μηνιαίου ύψους των αγορών στα 30 δισ. δολάρια, από 60 δισ. δολάρια μηνιαίως, από τον Ιανουάριο του 2018, κάτι που, ωστόσο, αναμενόταν ευρέως από την αγορά.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ΕΚΤ θα αγοράσει κατά τη διάρκεια του πρώτου 9μήνου του 2018 τίτλους ύψους 270 δισ. ευρώ.

    «Παράθυρο» και για νέα παράταση

    Το πρόγραμμα προγραμματιζόταν αρχικά να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, αλλά παίρνει παράταση εννέα μηνών και δεν αποκλείεται να παραταθεί εκ νέου, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

    Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος, όπως επισημαίνεται.

    Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα

    Στο πλαίσιο του προγράμματος του QE, που μετρά σχεδόν τρία χρόνια, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ – ως επί το πλείστον ομολόγων του Δημοσίου, αλλά και εταιρικών – έχουν ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ,  ενισχύοντας τη ρευστότητα των κρατών και των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης.

    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν έχει ωφεληθεί από το πρόγραμμα, αλλά ήλπιζε στη συμμετοχή της σε αυτό, εφόσον η ΕΚΤ συνέχιζε τις αγορές ομολόγων και το 2018, όπως τελικά αποφάσισε.

    Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι στενά, δεδομένου ότι υπάρχει η παράμετρος της βιωσιμότητας του χρέους, που στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα.

    Αν ληφθεί κάποια απόφαση για ελάφρυνση του χρέους μέχρι τον Αύγουστο, που λήγει το πρόγραμμα στήριξης, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να ενταχθούν στο QE, έστω και τον τελευταίο μήνα.

    Αμετάβλητα τα επιτόκια

    Η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Η προσοχή στρέφεται τώρα στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι, που αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα εξέλιξη: Πώς μπορείτε να μπλοκάρετε τους πλειστηριασμούς της εφορίας. Όλες οι οδηγίες
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγουν οι λογαριασμοί για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε οι ελβετικές τράπεζες θα δίνουν στοιχεία συναλλαγών στις ελληνικές αρχές



    ΣΧΟΛΙΑ