F

Business

Wood: Τι λέει για εκλογές-Σε ποια ελληνική μετοχή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

  • NewsRoom


Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, αν όχι νωρίτερα, προβλέπει σε έκθεσή της για την ελληνική αγορά η επενδυτική τράπεζα Wood & Company.

Η Wood θεωρεί πως το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα παραμείνει σταθερό βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, τον Αύγουστο του 2018. Εκλογές αναμένονται τον Σεπτέμβριο του 2019, ωστόσο, αν επιτευχθεί μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό κηρύξει πρόωρες εκλογές προς το τέλος του 2018, εκτιμούν οι αναλυτές της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αναλυτές της Wood θεωρούν ότι το πολιτικό ρίσκο είναι σχετικά χαμηλό, δεδομένου ότι η σημερινή αντιπολίτευση είναι φιλικά διακείμενη προς την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα πάντα με την Wood, η αστάθεια στην ελληνική αγορά θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς πέραν των ανησυχιών που υπάρχουν για τον τραπεζικό κλάδο, παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η πιθανότητα καθυστερήσεων στην έκβαση της τρίτης αξιολόγησης, όπως και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, η Wood θεωρεί πως η Ελλάδα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι συνθήκες ομαλοποιούνται σταδιακά.

Ο παράγοντας των stress test

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood, η εφαρμογή του Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9 / IFRS 9) και τα stress test λογικά θα είναι διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν σε dilution για τους μετόχους. Εκτιμά επίσης πως η Αθήνα έχει καλές πιθανότητες να αποφύγει μια νέα συμφωνία διάσωσης, καθώς το ΑΕΠ ανακάμπτει (η Wood αναμένει ανάπτυξη 1,5% φέτος και το 2018) και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν. Μάλιστα, δεν αποκλείει επιτάχυνση της ανάπτυξης, αν οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποδειχθούν υψηλότερες του αναμενομένου.

Υπενθυμίζει επίσης ότι προσφάτως αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή της για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, στο 5,25% κατά μέσο όρο φέτος και στο 4% κατά μέσο όρο το 2018, ενώ υπογραμμίζει ότι αν τα ελληνικά ομόλογα μπουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι αποδόσεις θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Τα «top picks» της Wood

Κορυφαία επιλογή της Wood είναι η Εθνική Τράπεζα, από τον τραπεζικό κλάδο, και οι ΟΠΑΠ, Jumbo και Μυτιληναίος εκτός τραπεζικού κλάδου.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει η κορυφαία επιλογή της Wood, λόγω των καλύτερων τάσεων που δείχνει σε ό,τι αφορά την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κάλυψη των NPEs (περίπου 56%), την ισχυρότερη ρευστότητα και τα ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια». Σημειώνει, όμως, ότι η συντηρητική πολιτική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις επηρεάζει αρνητικά τα τρέχοντα κέρδη και ζημίες, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη επιστροφή σε ομαλοποιημένες επισφάλειες το 2018 και 2019. Ως εκ τούτου, η Wood εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα μπορεί να επιστρέψει σε βιώσιμη κερδοφορία πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Η Wood διατηρεί τη θετική της στάση για ποιοτικές, μη τραπεζικές μετοχές με ισχυρούς ισολογισμούς και καλά προφίλ ανάπτυξης. Κορυφαίες επιλογές της είναι η Jumbo, ο ΟΠΑΠ και η Μυτιληναίος. Είναι επίσης θετική απέναντι στην Τιτάν, μετά τις πρόσφατες διορθώσεις στην τιμή της μετοχής, αλλά και στη Φουρλής και Σαράντης.

Αναβαθμίσεις / υποβαθμίσεις

Η Wood αναβαθμίζει την Coca Cola HBC σε σύσταση διακράτησης (hold) από σύσταση πώλησης (sell), μετά τις ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, την ΔΕΗ σε σύσταση αγοράς (buy) από «hold» καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για περαιτέρω πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ υποβαθμίζει την Folli Follie σε «hold» από «buy» λόγω του κατώτερου προφίλ ρίσκου της εταιρείας και της ισχνής δημιουργίας ταμειακών ροών, και τα ΕΛΠΕ σε «hold» από «buy» μετά τις ισχυρές επιδόσεις της μετοχής από την αρχή του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη από γκουρού της αγοράς: «Βλέπει» εκλογές, νέα κυβέρνηση και ράλι 20%-30% στις ελληνικές μετοχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στρατηγικός αναλυτής προειδοποιεί: «Μην κυνηγήσετε το ράλι»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στέλιος Ζαββός: O επενδυτής που κλείνει τα κρίσιμα ραντεβού του Τσίπρα στις ΗΠΑΣΧΟΛΙΑ