• Business

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Εθνική… έκπληξη. Κάτω του 3% η απόδοση του ομολόγου – Αντλεί 750 εκατ.

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας.


    Θετική έκπληξη περίμενε τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, όταν έκλεισε το βιβλίο των προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η Εθνική Τράπεζα να αντλεί 750 εκατ. ευρώ αντί των προβλεπόμενων αρχικά 500 εκατομμυρίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,9%, επιβεβαιώνοντας τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

    Η έκδοση, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες, αποτελεί προσωπική επιτυχία του έμπειρου τραπεζίτη Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ενός ανθρώπου με βαθιά γνώση των αγορών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά το 2014, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι καμία άλλη τράπεζα δεν έχει βγει στις αγορές με καλυμμένο ομόλογο.

    Με την κίνηση αυτή η τράπεζα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ρευστότητά της, με στόχο έως το τέλος του έτους να αποπληρώσει τα 2,6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από τον δανεισμό, τον οποίο έχει λάβει από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η Εθνική θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα απεγκλωβιστεί από τον ακριβό δανεισμό του ELA.

    Όπως προκύπτει από την παρουσίαση της Εθνικής για την έκδοση των καλυμμένων ομολογιών από τη μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία αναμένεται να κλείσει ως το τέλος του έτους, η τράπεζα θα δει τη ρευστότητά της να ενισχύεται κατά 770 εκατ. ευρώ. Άλλο 1 δισ. ευρώ θα έρθει από την ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων των Banca Romaneasca (650 εκατ.), Vojvodanska (280 εκατ.) και της νοτιοαφρικανικής SABA.

    Τα κεφάλαια από την έκδοση του ομολόγου θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του ELA, καθώς στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι ο μηδενισμός του δανεισμού από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018.

    Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι UBS, HSBC, Goldman Sachs, Merrill Lynch, RBS, Deutsche Bank, Νatwest Μarkets.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στην τελική ευθεία το swap των ομολόγων – Σχέδια και για νέες εκδόσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Πώς βλέπει τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση σταθμός: Αποζημίωση 16.250 ευρώ σε Έλληνες κατόχους POLO για το σκάνδαλο της Volkswagen

     



    ΣΧΟΛΙΑ