• Business

    BlackRock Blog: Γιατί τα επιτόκια παραμένουν ακίνητα

    • NewsRoom


    Αυτό το καλοκαίρι, η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών τράβηξε την προσοχή στους τίτλους των οικονομικών ειδήσεων. Αυτό, όμως, που επισημάνθηκε σε μικρότερο βαθμό είναι το τι συμβαίνει στην αγορά ομολόγων. Η μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων είναι εξίσου περιορισμένη, με τις αποδόσεις να παραμένουν “κολλημένες” περίπου 20 μονάδες βάσης (0,20%) χαμηλότερα απ’ όπου βρισκόντουσαν στην αρχή του έτους.

    Ο πληθωρισμός αρνείται να αυξηθεί

    Οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού έχουν ανακάμψει τις έξι τελευταίες εβδομάδες, αλλά παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό του Ιανουαρίου. Αυτό αντανακλά την περαιτέρω επιδείνωση στον πραγματικό πληθωρισμό, ειδικά στον δομικό πληθωρισμό.

    Από τον περασμένο Ιανουάριο ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει από το 2,3% στο 1,7%. Την ίδια περίοδο, παρά την ισχυρή αγορά εργασίας, ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει “κολλημένος” στο 2,5% περίπου.2.3% to 1.7%. At the same time, despite a strong labor market, wage growth remains stuck at around 2.50%.

    Η ανάπτυξη είναι συμπαγής, αλλά…

    Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου (σ.σ. στις ΗΠΑ) κατέδειξαν τη γνωστή πλέον τώρα σε εμάς οικονομική ανάκαμψη. Από την άλλη πλευρά, όμως, αν και η αμερικανική οικονομία είναι σε σταθερό βηματισμό, έχει απογοητεύσει σε σύγκριση με τις προσδοκίες.

    Ο δείκτης Citigroup Economic Surprise, που υπολογίζει πως τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται με βάση τις προσδοκίες, παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αν και πάνω από τα χαμηλά του Ιουνίου. Τα οικονομικά στοιχεία δεν ταιριάζουν με τις προσδοκίες και οι ελπίδες για μία τονωτική ένεση από την Ουάσινγκτον μέσω πακέτου μειώσεων φόρων δεν μοιάζουν πια να πραγματοποιούνται.

    Citigroup U.S. Economic Surprise Index

    chart-economic-surprise

    Η διεθνής εικόνα στις αποδόσεις ευνοεί ακόμα τις ΗΠΑ

    Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων και των -αντίστοιχων- ιαπωνικών τίτλων είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόντουσαν την άνοιξη, με το τελευταίο φαινόμενο να αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (σ.σ. ΕΚΤ). Με τις αποδόσεις της τάξεων του 0,40% και 0,05% αντίστοιχα, ούτε τα γερμανικά ούτε τα ιαπωνικά ομόλογα δεν έχουν να προσφέρουν ουσιαστικό ανταγωνισμό στο αμερικανικό 10ετές κρατικό ομόλογο. Από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, με -υψηλή- ρευστότητα αγορές κρατικού χρέους, μόνο η Αυστραλία προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις.

    Εν τω μεταξύ, οι ποικίλες δυνάμεις, μακροπρόθεσμης διάρκειας, που συγκρατούν τα επιτόκια, παραμένουν στη θέση τους: ένας πληθυσμός που γερνά, επίμονη ζήτηση για μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η αποπληθωριστική επίδραση της τεχνολογίας. Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η πτώση των αποδόσεων συμβαίνει σε μία ισχυρά ανοδική (bull) αγορά, μία αγορά που χαρακτηρίζεται από τη γαλήνη μίας κατάστασης διαλογισμού.

    Οι θέσεις αντιστάθμισης κινδύνου δεν έχουν και τόση ζήτηση. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα: Τι θα γίνει στις τιμές και τις αποδόσεις (σ.σ. κινούνται αντιστρόφως ανάλογα) των ομολόγων -αν και όποτε- οι επενδυτές θελήσουν να ξεκινήσουν να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο;

    Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της ομάδας Global Allocation, της BlackRock.

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Οι αγορές μετοχών δίνουν σταθερά κέρδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Οι πολλές «γεύσεις» των περιουσιακών στοιχείων κυμαινόμενου επιτοκίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις



    ΣΧΟΛΙΑ