• Business

    BlackRock Blog: Γιατί η αγορά ομολόγων πήρε «στραβά» τις ανακοινώσεις της Fed

    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Η Fed προσπάθησε να εξομαλύνει την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τα αδύναμα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ επέδρασαν σημαντικά στις τιμές, καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις μειώθηκαν. Αυτή η «σύγχυση» δεν αλλάζει την προσδοκία της αγοράς ότι πλησιάζει μια νέα μέτρια αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

    Η Fed αύξησε τα επιτόκια και δήλωσε ότι η μείωση του ισολογισμού της θα αρχίσει φέτος. Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης διεθνώς μείωσαν συνολικά το ποσό των κρατικών ομολόγων που είναι διαθέσιμα σε ιδιώτες επενδυτές, πιέζοντας τα term permium (ασφάλιστρα κινδύνου). Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

    008975A_US1_Weekly_V3_BLOG

    Η κατάρρευση των term premium προκάλεσε μια αλυσιδωτή αντίδραση στις αγορές, πιέζοντας τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις μεγαλύτερου ρίσκου, ενώ διόγκωσε τις αποτιμήσεις των assets, από τις μετοχές του κλάδου του real estate έως τα αποθέματα μερισμάτων.

    Η πρόσφατη σύγχυση που δημιουργήθηκε μεταξύ των πολιτικών εξομάλυνσης της Fed και των πτωτικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων είναι εν μέρει αποτέλεσμα της τάσης των αγορών να επικεντρώνονται υπερβολικά στην αποδυνάμωση των στοιχείων του πληθωρισμού, τη στιγμή που η Fed επικεντρώνεται περισσότερο στις προοπτικές. Θα παρατηρηθεί συνεχής παγκόσμια ανάπτυξη πάνω από τις τρέχουσες τάσεις και σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο μέλλον, που σημαίνει ότι ο αντίκτυπος του ρυθμού των πολιτικών εξομάλυνσης της Fed μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις της αγοράς ομολόγων.

    Προβλέπεται μέτρια αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων. Η παγκόσμια ζήτηση για εισόδημα, που τροφοδοτείται από μια -ακόμη- ευνοϊκή νομισματική πολιτική στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, θα πρέπει να συμβάλει στον περιορισμό των απότομων αλλαγών των αποδόσεων.

    Το κείμενο είναι του Richard Turnill, Global Chief Investment Strategist της BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ