• Business

    BlackRock Blog: Δεν αρκεί η αναζήτηση των επενδύσεων που κερδίζουν

    (Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Οι αξίες που θέλουμε να διακρατήσουμε στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο μπορεί κάποιες φορές να έρχονται σε σύγκρουση με εκείνες από τις οποίες πρέπει να αποεπενδύσουμε. Είναι στην ανθρώπινη φύση να λειτουργεί με προκαταλήψεις, γεγονός που μας οδηγεί να επιζητούμε επενδύσεις που έχουν πετύχει πρόσφατα, και οι οποίες να μας δεσμεύουν, όταν αλλάζει η αγορά. Αυτές οι προκαταλήψεις μπορεί να μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μη ισοσκελισμένου χαρτοφυλακίου, το οποίο  δεν δύναται να αποδώσει το κέρδος που επιδιώκουμε.

    Όλα όσα επιλέγετε θα πρέπει τελικά να αποτιμώνται από την ικανότητά τους να ενισχύσουν τις πιθανές επιδόσεις του χαρτοφυλακίου σας σε σχέση με το σημείο αναφοράς (το οποίο θα πρέπει να ορίζεται από τις παραμέτρους του κινδύνου αλλά και της προσδοκώμενης απόδοσης). Συγκεκριμένα αν μια επενδυτική τοποθέτηση δεν υπόσχεται κέρδος- είτε με τη βελτίωση των μελλοντικών αποδόσεων είτε με τη μείωση του ρίσκου – τότε δεν θα πρέπει να πάει στο χαρτοφυλάκιό σας.

    Σημαντικές ερωτήσεις

    Κατά την αξιολόγηση μιας επένδυσης, οι επενδυτές πρέπει να ρωτήσουν: (1) Πώς συμμορφώνεται με τη γενική επενδυτική στρατηγική και τους στόχους σας; (2) Τι θα μπορούσε να το κάνει να κερδίσει ή να χάσει αξία και πόσο; και (3) Πώς λειτουργεί με τις άλλες επενδύσεις  του χαρτοφυλακίου σας; Τέλος, αν αποφασίσετε να το συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιο, (4) Πόσο θα πρέπει να το διαθέσετε;

    Αξιολόγηση των επιλογών

    Οι επιλογές είναι πολλές. Οι μεμονωμένες μετοχές μπορεί να προσφέρουν σημαντική ανοδική πορεία και τα μεμονωμένα ομόλογα μπορούν να προσφέρουν σταθερότητα, αλλά και οι δύο τύποι φέρουν συγκεκριμένο ρίσκο, παράγοντα που θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του, καθώς η ανάκαμψη μετά από μία θεαματική πτώση δεν είναι εύκολη. Σκεφτείτε κάποιους επενδυτές που διέθεταν μετοχές των ιντερνετικών εταιριών το 2001 και εκείνους που είχαν μετοχές του ενεργειακού τομέα το 2015, για να καταλάβετε πως μια μεγάλη άνοδο την διαδέχεται μαι μεγάλη πτώση.

    Ζητώντας τις σωστές ερωτήσεις περί επιμέλειας

    Η έρευνα και η επιλογή από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιλογών μπορεί να είναι χρονοβόρες και να προκαλούν σύγχυση. Μια πειθαρχημένη διαδικασία επιλογής επενδύσεων βοηθά ένα χαρτοφυλάκιο να κατανοήσει καλύτερα τις αποδόσεις που προσφέρει η αγορά.

    Όταν λοιπόν προσθέτετε κάτι νέο στο χαρτοφυλάκιό σας, δύο είναι οι βασικές σκέψεις που πρέπει να εξετάσετε: (1) Προσφέρει κάτι μοναδικό που το χαρτοφυλάκιο δεν έχει αυτή τη στιγμή ή αυξάνει το στοίχημα σε κάτι που ήδη κατέχω; Και (2) Τι σκοπεύω να πουλήσω για να το αγοράσω και τι συμβαίνει όταν καταργώ αυτήν την ασφάλεια από το χαρτοφυλάκιο;

    Το κείμενο είναι του Patrick Nolan, CFA Portfolio Strategist, BlackRock Portfolio Solutions

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Μην αφήσεις να σε φοβίσουν με τις αποτιμήσεις των μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Τέσσερις επενδυτικές επιλογές για το δεύτερο εξάμηνο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί οι επενδυτές αγνοούν -προς το παρόν- τις πολιτικές αναταράξεις

     



    ΣΧΟΛΙΑ