• Business

    Απογοήτευση στην αγορά για την πορεία των εκπτώσεων- Οι φόροι «σκοτώνουν» τη ζήτηση

    Χειμερινές εκπτώσεις: Τζίρο σε επίπεδα προ κορονοϊού περιμένουν τα καταστήματα


    Απογοήτευση και προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο για την πορεία των θερινών εκπτώσεων. Παρά τις «γενναίες» εκπτώσεις που σε ορισμένα προϊόντα φθάνουν μέχρι και 70%, η κατανάλωση παραμένει στάσιμη, με τους επαγγελματίες να κάνουν λόγο για μια ακόμη χαμένη εκπτωτική περίοδο.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στις αγορές τους, τονίζοντας πως οι αλλεπάλληλοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά παίζουν καταλυτικό ρόλο στην χαμηλή εμπορική κίνηση και στην αδυναμία αναθέρμανσης της ζήτησης.

    Επισημαίνει μάλιστα πως οι φορολογικές υποχρεώσεις ξεκίνησαν ήδη, με την πρώτη δόση της φορολογίας εισοδήματος να ανοίγει την αυλαία πριν από μερικές μέρες.

    Ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται σημαντικά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ είναι η αισθητά μειωμένη τουριστική δαπάνη, η οποία υποχώρησε περαιτέρω στα 84 ευρώ από περίπου 140 ευρώ που ήταν πέρυσι.

    Η αλματώδης αύξηση των ξένων επισκεπτών, σε καμία περίπτωση όπως λέει ο κ. Κορκίδης δεν συμβαδίζει με την πορεία της τουριστικής δαπάνης που μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει πάντως πως είναι νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα όσον αφορά στα αποτελέσματα των φετινών θερινών εκπτώσεων καθώς απομένει σχεδόν ένας μήνας μέχρι την λήξη τους.

    Σε κάθε περίπτωση, οι έμποροι κρατούν μικρό καλάθι και χαμηλά τις προσδοκίες τους. Με βάση το καλό σενάριο, ο συνολικός τζίρος εκτιμάται πως θα κλείσει με άνοδο 3% και θα φθάσει στα 7,2 δισ. ευρώ από 7 δισ. ευρώ στις θερινές εκπτώσεις του 2016 και 6,8 δισ. ευρώ του 2015.

    «Θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε τα 7,2 δισ. ευρώ, όσο ήταν και το 2014», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ασφυξία στην αγορά! Στα 5,13 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης 8 μηνών στον Κώστα Βαξεβάνη για τη δυσφήμιση της συζύγου του Γ. Στουρνάρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Σκάνδαλο 1 εκ. ευρώ έβγαλαν έλεγχοι σε 3 πρώην μονάδες ΙΚΑ: Έγραφαν μέχρι και επίδομα τοκετού σε άνδρες



    ΣΧΟΛΙΑ