• Business

    Attica Bank: Σε αναζήτηση ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή για έως και το 30% των μετοχών της!

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Προς ιδιωτικοποίηση και απομάκρυνση από τον εναγκαλισμό του κράτους και μετοχικά, θα προχωρήσει η Attica Bank που σχεδιάζει ως επόμενο βήμα την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Με μετόχους σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά 50,6% το ΕΦΚΑ, κατά 7,9% το ΤΑΠΙΛΤΑΤ και κατά 5,6% το ΤΜΕΔΕ, η τράπεζα θα επιδιώξει την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, που μπορεί να λάβει ως και 30% της τράπεζας.

    Το τέλος του 2017 είναι ένα χρονικό ορόσημο για την Attica Bank αφού στις 31 Δεκεμβρίου παύουν να προσμετρώνται στα εποπτικά κεφάλαια οι προνομιούχες μετοχές ύψους 100 εκ.ευρώ και άρα, η διοίκηση Ρουμελιώτη -Πανταλάκη θα πρέπει να τις «αντικαταστήσει» στα κεφάλαια και στο δείκτη CET 1. Αυτή η ανάγκη, αλλά και η ανάγκη να υπάρχουν κεφάλαια για ανάπτυξη, θα οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή.

    Οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Θεόδωρος Πανταλάκης, πρόεδρος και CEO της Attica Bank αντίστοιχα θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε να μην προσάπτουν στην τράπεζα ότι είναι κρατική. Μετά την έγκριση χθες της συμφωνίας με την βρετανική εταιρεία Aldridge, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση των καταγγελλομένων δανείων της τράπεζας και συμβάλλει με 70 εκ.ευρώ στα κεφάλαια της Attica Bank, η τράπεζα περνά σε επόμενη φάση και σε ρυθμούς κανονικότητας.

    Πρόκειται για μια συμφωνία, η οποία συνδέει τις δύο ανάγκες της τράπεζας: από τη μία καλύπτει τα 70 εκ.ευρώ που χρειαζόταν για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, και από την άλλη πλευρά, μεταφέρει τη διαχείριση 1,33 δισ.ευρώ καταγγελλομένων δανείων σε εξειδικευμένη εταιρεία, απελευθερώνοντας πόρους για την τράπεζα.

    Eπακόλουθο της συμφωνίας είναι ότι ενισχύει την τράπεζα και την εμπιστοσύνη των καταθετών και πελατών της, βελτιώνοντας τους βασικούς δείκτες: ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται σε 39,5% από 61,8% ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 33% από 50%, σε επίπεδα δηλαδή καλύτερα από τον κλάδο.

    Με την ενίσχυση δε, των εποπτικών κεφαλαίων και το δείκτη να ανέρχεται στο 17%, η τράπεζα ωφελείται πολλαπλώς αφού μεταξύ άλλων, περνά από την χρηματοδότηση του ELA σε εκείνη της ΕΚΤ με ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 14 εκ.ευρώ.

    Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης, για το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η έγκριση από τον DGComp. Hδη, πάντως, έχει πραγματοποιηθεί η μείωση της συμμετοχής σε θυγατρικές – στο 10% για την Attica Ventures και στο 18% για την Finance, μειώνεται σταθερά το κόστος ειδικά το μέρος που αφορά τις δαπάνες προσωπικού, αλλά και το διοικητικό κόστος.

    To σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση του συνολικού κόστους κατά 30% και αύξηση των εσόδων κατά 10%. Ο στόχος είναι η επίτευξη break even φέτος και πέρασμα σε κερδοφορία στη συνέχεια. Καθώς, η ανάπτυξη θα χρειαστεί κεφάλαια, η στρατηγική της διοίκησης περιλαμβάνει και αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για ποσοστό ως και 30% όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και έχει διαφανεί η δυνατότητα δημιουργίας αξίας από την τράπεζα.

    Η λήξη των προνομιούχων μετοχών ύψους 100 εκ.ευρώ, και η ανάγκη αποπληρωμής τους, στο τέλος του 2017 δημιουργεί τη χρονική βάση για την αναζήτηση επενδυτή.

    Η διοίκηση έχει πραγματοποιήσει το 70% των υποδείξεων που προκύπτουν από το κοινό πόρισμα της ΤτΕ και του SSM ενώ δρομολογεί την πλήρη ψηφιοποίηση καθώς και τον εμπλουτισμό των προϊόντων με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις εξωστρεφείς, με τη συνδρομή και ευρωπαϊκών οργανισμών.

    Η συμφωνία με την Aldridge προβλέπει ότι η τράπεζα θα μεταφέρει χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ποσού 1.331,6 εκ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εκδώσει δύο ομόλογα που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των δανείων, ένα senior note ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. ευρώ που έχει και προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή, και ένα junior note ονομαστικής αξίας 806,4 εκ. ευρώ.

    Τη διαχείριση των δανείων αναλαμβάνει η εταιρεία Θεά Αρτεμις, στην οποία η Aldrigde κατέχει το 80%, και θα λαμβάνει τη σχετική προμήθεια με βάση τις διεθνείς πρακτικές, ενώ οι εισπράξεις από την διαχείριση θα πηγαίνουν κατά προτεραιότητα στην τράπεζα μέσω του senior ομολόγου. Η Aldrigde θα αποκτήσει το junior note έναντι 70 εκ. ευρώ, καλύπτοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΠΟΙΚ: Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για την χαλάρωση των capital controls

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Moody’s: Θετικό πρόσημο για την κερδοφορία των τραπεζών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΕΒ: Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ