• Business

    Τι ζητάνε οι βιομηχανίες για τα «κόκκινα δάνεια»

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι βιομηχανίες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους.

    Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα πράγματα κινούνται με ρυθμούς κατώτερους των προσδοκιών αλλά και της κρισιμότητας των στιγμών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια εξυγίανσης.

    Καθυστερήσεις παρατηρούνται ακόμη και στις περιπτώσεις που ο επιχειρηματίες δεν ζητάει κούρεμα, αλλά πίστωση χρόνου στην αποπληρωμή του κεφαλαίου.

    Ενδεικτική είναι η περίπτωση ιστορικής βιομηχανία με παράδοση χρόνων στην αγορά, η οποία ενώ είχε υπογράψει κατ’ αρχήν συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την τακτοποίηση του δανεισμού της, το σχέδιο αναδιάρθρωσης αναμένεται να υποβληθεί τον επόμενο μήνα στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση.

    «Εάν το ζητούμενο είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η αναθέρμανση της εγχώριας παραγωγής τότε πρέπει να τρέξει πολύ πιο γρήγορα η τακτοποίηση των «κόκκινων δανείων»», σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τις καθυστερήσεις είναι να χαθούν πελάτες και να δοθεί περισσότερο έδαφος στα εισαγόμενα προϊόντα που έτσι και αλλιώς έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.

    «Πρέπει να προστατέψουμε την εγχώρια παραγωγή. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές σε τόσο μεγάλο βαθμό… για αυτό άλλωστε φθάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.»

    Η τόνωση της εγχώριας παραγωγής εκτιμάται πως πρέπει να γίνει συγκροτημένα μέσα από ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα απολαμβάνει διακομματικής στήριξης.

    Εκεί θα προβλέπονται συγκεκριμένες δράσεις για την φορολογία, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, τα κίνητρα για τις νέες επενδύσεις και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ελκυστικού θεσμικού πλαισίου που θα δίνουν λύσεις και θα αντιμετωπίζουν τις χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Κράτους.

    Ελληνική παραγωγή

    Την ανάγκη στήριξης της μεταποίησης και συνολικά της ελληνικής βιομηχανίας επισημαίνει και η Ελληνική Παραγωγή, μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν κορυφαίοι Έλληνες βιομήχανοι, όπως ο Μιχάλης Στασινόπουλος του ομίλου Βιοχάλκο.

    Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «τώρα που η ελληνική οικονομία σιγά σιγά ανακάμπτει μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης ή και στασιμότητας επιβάλλεται η στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης παραγωγικό, καινοτόμο, βιώσιμο κι εξωστρεφές».

    Υπογραμμίζει πως όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα η βιομηχανία και κυρίως η μεταποίηση μπορούν και πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία πλούτου, απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας για τον τόπο και τονίζει ότι πρέπει άμεσα να θεσπιστεί εθνικός στόχος για την αύξηση της συμβολής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας.

    Τέλος, δηλώνει έτοιμη να συμβάλλει και να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς παράγοντες ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το νέο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Αποχωρεί διευθύνων σύμβουλος εταιρίας με κόκκινα δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Στα 72,8 δισ.ευρώ τα κόκκινα δάνεια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Berenberg αγοράζει κι άλλα δάνεια της RBS για να έρθει πιο κοντά στους Έλληνες εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ