• Business

    Ιδιωτικές κλινικές: «Μπάχαλο» με τις καρτέλες του ΕΟΠΥΥ για τον συμψηφισμό του clawback

    Γρηγόρης Σαραφιανός, πρόεδρος ΠΕΙΚ


    Ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους υποχρεώσεις καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιωτικές κλινικές, βάσει των καρτελών που απέστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τον συμψηφισμό των οφειλών του προς αυτές με το οφειλόμενο clawback από την πλευρά των παρόχων. 

    Στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για αδιαφάνεια της διαδικασίας συμψηφισμού, καθώς οι υπολογισμοί δεν έχουν γίνει ανά έτος, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μπερδέματα και…. διπλοχρεώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε στις κλινικές, ηλεκτρονικά ανώνυμα και ανυπόγραφα σημειώματα excel, προκειμένου να συμφωνήσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με το λογιστήριο του Οργανισμού και να γίνει ο συμψηφισμός του clawback μόνο για τα έτη 2014 και 2015 και απαιτώντας την υπογραφή υπεύθυνων δηλώσεων παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο αλλά και από τόκους υπερημερίας.

    Με την υπογραφή των δηλώσεων,  οι επιχειρήσεις κλήθηκαν ουσιαστικά να αποδεχθούν «νούμερα» τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί σωστά αλλά και να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των οφειλομένων για τη  διετία 2012-2013 (160 εκατ.), τα οποία αναμένεται να παραγραφούν στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι κλινικάρχες, κάνουν λόγο για τακτικές εκβιασμού από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι όσες δεν συμφωνούν θα πρέπει να καταβάλλουν το clawback σε μετρητά, εντός τριάντα ημερών, ενώ διαφορετικά, βάσει προφορικής συμφωνίας με τον Οργανισμό, τα ποσά θα παρακρατηθούν από τις πληρωμές σε 18 δόσεις.

    «Στα ποσά του  ’14 συμπεριλαμβάνονται ποσά clawback για το ’13 το οποίο, όμως, έχει υπολογιστεί ξανά. Στα ποσά για το ’15 υπάρχουν νούμερα του ’16. Το ‘12 δεν είχε ακόμα θεσμοθετηθεί το clawback, άρα ο υπολογισμός είναι ιδιαίτερα απλός. Ο συμψηφισμός πρέπει να γίνει από το ’13 και μετά, ανά έτος, αφού προηγουμένως έχουν υπολογιστεί  οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές για το έτος 2012», αναφέρει στο mononews.gr  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός.

    Το ποσό που οφείλουν οι κλινικές στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2014-2015 ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εάν συνυπολογιστούν τα ποσά της προηγούμενης διετίας, ο Οργανισμός βγαίνει χρεωμένος κατά σχεδόν 150 εκατ. ευρώ.

    Οι επιχειρήσεις προτίθενται να προχωρήσουν σε μαζικές αγωγές προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποτρέψουν την επικείμενη παραγραφή των οφειλομένων για την διετία 2012-2013 και, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδηθούν. Ήδη έχουν ασκηθεί αγωγές από 10 κλινικές, ενώ εκτιμάται ότι, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις στο σύνολό τους.

    Τις δηλώσεις έχουν υποβάλλει περίπου 100 (κατά δήλωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, σε εκπροσώπους του κλάδου) από τις 140 κλινικές που λειτουργούν σήμερα, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές έχουν υπογράψει  «με επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος», κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr δεν έγινε δεκτό από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει επί του παρόντος γνωστό το τι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη της υπόθεσης.

    «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ενώ υπάρχει και μία στάση πληρωμών για όλες τις κατηγορίες παρόχων του ΕΟΠΥΥ,  η οποία είναι ανεξήγητη», επισημαίνει ο κ. Σαραφιανός.

    Οι κλινικάρχες κάνουν λόγο για επικείμενη καταστροφή του κλάδου, τονίζοντας ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση,  αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους να βάλουν λουκέτο 40-50 κλινικές, ενώ ήδη από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έχουν πάψει να λειτουργούν άλλες 40.

    Από την άλλη πλευρά, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ δέχονται μεγάλες πιέσεις, δεδομένου ότι καλούνται να ανταποκριθούν στο τελεσίγραφο της Τρόϊκας για άμεση είσπραξη του clawback αλλά και να αντιμετωπίσουν τους σχεδόν 6.000 παρόχους υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνει ο ευρύτερος τομέας της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με τους οποίους έχουν ανακύψει ανάλογα προβλήματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποστολόπουλος (Ιατρικό Κέντρο): Έρχονται εξελίξεις στον χώρο της Υγείας
     
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιαματικός τουρισμός: Αναξιοποίητος ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Δ. Σπυρίδης: Ο mr Metropolitan αγοράζει και το Ιασώ. Πως κέρδισε σε λίγους μήνες 6,4 εκατ. ευρώ

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ