• Business

    «Γολγοθάς» ο εξωδικαστικός – Μόλις 15 επιχειρήσεις (σε σύνολο 5.000) πέρασαν στην επόμενη φάση

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Η θερινή ραστώνη και η ελλιπής οργάνωση ευθύνονται για την μέχρι στιγμής μειωμένη προσέλευση επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς.

    Όπως λέει στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς. από την μέρα που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα μέχρι σήμερα περίπου 5.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση, με τις περισσότερες εξ’ αυτών να απορρίπτονται λόγω μη συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις 15 επιχειρήσεις κατάφεραν να περάσουν τον «κάβο» και πέτυχαν να οριστεί συντονιστής ενώ περίπου 500 είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την υποβολή της αίτησης.

    Αντίθετα, οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν από φυσικά πρόσωπα που προσδοκούσαν στην τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και τις εφορίες.
    Αυτός, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τον μεγάλο αριθμό απορρίψεων καθώς τα φυσικά πρόσωπα δεν εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ υπογραμμίζει πως οι φορείς της αγοράς βρίσκονται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να βοηθηθούν χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

    Καθοριστικής σημασίας θεωρείται η διασύνδεση του TAXIS, του ΕΦΚΑ και των τραπεζών με την πλατφόρμα του εξωδικαστικού, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να αντλούνται αυτόματα τα στοιχεία που χρειάζεται οι επιχειρηματίας για να καταθέσει τον φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά.

    «Είμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς και τον Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους, τον κ. Κουρμούση. Υπολογίζουμε ότι με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει θα βελτιωθούν τα πράγματα και θα είναι καλύτερη η πρόσβαση στην πλατφόρμα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.

    Ερωτήματα για το «κούρεμα»

    Πέρα από την ένταξη στον μηχανισμό του εξωδικαστικού, πολλά ερωτήματα υπάρχουν και για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι τράπεζες, προς τις οποίες οφείλονται και τα περισσότερα χρήματα. (Υπολογίζεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 109 δισ. Ευρώ από τα συνολικά 220 δισ. Ευρώ που είναι το συνολικό ιδιωτικό χρέος).
    Θα προχωρήσουν σε «κουρέματα» ή απλά σε μείωση τόκων; Και αν προχωρήσουν σε «κούρεμα» σε ποιο βαθμό θα φθάσει και ποιες περιπτώσεις θα αφορά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν οι επαγγελματίες.

    Μια πρώτη εικόνα αναμένεται να υπάρξει προς το τέλος του έτους, οπότε θα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τις επιχειρήσεις που θα έχουν ολοκληρώσει τη ρύθμιση των χρεών τους

    «Τότε», όπως λέει ο κ. Καββαθάς, «θα δούμε τον τρόπο που θα έχουν αντιδράσει οι τράπεζες.

    Να σημειωθεί πως με βάση το νόμο από τη στιγμή που μια επιχείρηση εντάσσεται στον εξωδικαστικό, απαιτούνται 84 μέρες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο τακτοποίησης των οφειλών. Μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις δύναται να δοθεί 4μηνη παράταση εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θεωρείται «κλειδί» για την ανασυγκρότηση και ανάκαμψη χιλιάδων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση. Εκτιμάται ότι περίπου 300.000 επιχειρήσεις χρήζουν αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών τους καθώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπλόκο από ΣτΕ: «Παγώνουν» την κατασκευή 8 αιολικών πάρκων και 73 ανεμογεννητριών στην Εύβοια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλουτίζουμε! Τώρα η Γερμανία θέλει να επιστρέψει 660 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΝΦΙΑ: Μέχρι 31 Αυγούστου τα «ραβασάκια» – Υπολογίστε πόσο θα πληρώσετε (πίνακας)



    ΣΧΟΛΙΑ