• Business

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Γιατί προσέλαβε τη UBS ως σύμβουλο συγχωνεύσεων – Έντονο παρασκήνιο

    Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    O επικεφαλής της Gener8 Maritime Πήτερ Γεωργιόπουλος με τη σύζυγο του Κάρα


    Έντονο παρασκήνιο περιτριγυρίζει τη ναυτιλιακή Gener8 Maritime, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση στην οποία προχώρησε ο επικεφαλής της εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος προσλαμβάνοντας την ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS ως σύμβουλο συγχωνεύσεων, γεγονός που -αν μη τι άλλο- φουντώνει ακόμη περισσότερο τις φήμες περί ενσωμάτωσής της από την «πεινασμένη» για εξαγορές Frontline του Νορβηγού κροίσου John Fredriksen.

    Ειδικότερα, η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή μπορεί να προσέλαβε τη UBS για συμβουλές σε διάφορα ζητήματα, ωστόσο, το γεγονός ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των συγχωνεύσεων έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο ισχυρών εφοπλιστών, χωρίς παράλληλα να σημαίνει ότι οι μεγαλομέτοχοι της Gener8 θέλουν να τη δουν να καταλήγει σε «ξένα χέρια».

    UBS

    Πάντως, αφορμή για την είσοδο της UBS στα εσωτερικά της εταιρείας που ελέγχει ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε η προσέγγιση που του έκανε τον Μάρτιο ο Ισραηλινός εφοπλιστής Idan Ofer και η ναυτιλιακή του Quantum Pacific Shipping με την εξαγορά του 5% της ελληνικής εταιρείας, κάτι που η επενδυτική τράπεζα κλήθηκε να αξιολογήσει. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο συμβουλευτικός της ρόλος θα επεκταθεί και στα θέματα συγχωνεύσεων.

    Όπως και να ‘χει, το γεγονός ότι ο Fredriksen έστρεψε και πάλι την προσοχή του στη Gener8 αφού απέτυχε να εξαγοράσει την DHT Holdings μετά από μια ομολογουμένως σκληρή δικαστική διαμάχη που έλαβε τεράστια έκταση, μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς δεν έκρυψε ποτέ ότι αποτελεί στρατηγικό του στόχο. Όπως έγραψε το mononews.gr, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο Νορβηγός εφοπλιστής τόνισε ότι στα άμεσα σχέδιά του είναι η εξαγορά μιας εταιρείας που να έχει στόλο τουλάχιστον 20 δεξαμενόπλοιων τύπου VLCC, με προδιαγραφές που ταιριάζουν απόλυτα στο προφίλ της Gener8 – η ελληνική ναυτιλιακή διαθέτει και διαχειρίζεται στόλο με 25 VLCCs ήδη στο νερό και ένα ακόμη του οποίου η παραλαβή έχει προγραμματιστεί εντός του έτους.

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο Fredriksen-Γεωργιόπουλου αναμένονται διακαώς από την διεθνή εφοπλιστική κοινότητα και μένει να αποδειχτεί αν και η UBS θα παίξει ενεργό ρόλο στην πιθανή αυτή τεράστια συνεργασία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαμαντής Διαμαντίδης: Σχεδιάζει mega deal 115 εκατ. δολ.;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SHIPPING FOCUS: Μειωμένα κατά 24% τα κέρδη του α’ τριμήνου για τον Γ. Προκοπίου



    ΣΧΟΛΙΑ