• Business

    Γιατί το Κατάρ «κλονίζει» το ποδόσφαιρο

    • NewsRoom
    Νεϊμάρ

    Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Νεϊμάρ


    Τα χρήματα του Κατάρ κλονίζουν το ποδόσφαιρο γράφει η El Pais με αφορμή τη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

    Η μεταγραφή-ρεκόρ στην Παρί Σεν-Ζερμέν για 222 εκατ. ευρώ, ανεβάζει σε περίπου 1 δις τις δαπάνες του γαλλικού συλλόγου για παίκτες.

    Όλα ξεκίνησαν το Μάιο του 2011, όταν ο εμίρης του Κατάρ, Αλ Θανί, πήρε στα χέρια του την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Μόνο η Μάντσεστερ Σίτι, ενός άλλου σεΐχη στο Αμπού Ντάμπι, έχει εκταμιεύσει περισσότερα (1,05 δις) από ό,τι η Παρί Σεν-Ζερμέν.

    Η Παρί έχει ήδη δαπανήσει για την ακρίβεια 940,1 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές από τότε που ο Aλ Θανί πήρε τον έλεγχο.

    Ο σεΐχης δείχνει να εμπιστεύεται τυφλά τον φίλο του Νάσερ Αλ Κελαιφί, στον οποίο έδωσε την προεδρία του συλλόγου.

    Από το καλοκαίρι του 2012, ο αρχηγός του κράτους του Κατάρ, διέθεσε πολλά χρήματα στην αγορά. Επένδυσε 149,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τους Βραζιλιάνους Τιάγκο Σίλβα (42 εκατ. ) και τον Σουηδό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (21 εκατ.).

    Ισως, όμως, δεν έχει επενδύσει και τόσα πολλά ακόμη…

    Ο Νεϊμάρ έφτασε στο Παρίσι μέσω Κατάρ, έτσι όπως το έκανε στη Βαρκελώνη πριν από τέσσερα χρόνια από την Σάντος.

    Όλα αυτά, χάρη στον Σάντρο Ροσέλ, πρώην πρόεδρο των Καταλανών (που είχε σχέσεις με το Κατάρ) ο οποίος είναι πλέον στη φυλακή.

    Όταν ο Βραζιλιάνος ντύθηκε με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, οι Καταλανοί έπρεπε να βάλουν την Qatar Airways στη φανέλα τους.

    «Με την υπογραφή του Νεϊμάρ οι Καταριανοί ιδιοκτήτες της Παρί Σεν Ζερμέν θέλουν να αποδείξουν ότι ο αθλητικός στόχος τους στην Ευρώπη είναι πιο ζωντανός από ποτέ και δεν στερούνται οικονομική ισχύ, παρά την κρίση που υπάρχει από το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρει ο Ζιλέ Ντουμά. Ο Ντουμά είναι πρόεδρος της Sportlab, της κορυφαίας γαλλικής εταιρείας συμβούλων στο αθλητικό μάρκετινγκ. Η εταιρεία διατηρεί θυγατρική στη Βαρκελώνη και μεταξύ άλλων συμβουλεύει την Μπαρτσελόνα για την εικόνα της.

    «Για το Κατάρ, η Παρί είναι μια επένδυση του κράτους, αποτελεί θέμα γοήτρου, είναι το καλύτερο “παράθυρό” του στον κόσμο. Δεν ενδιαφέρει πόσο κοστίζει, όπως άλλωστε και το Μουντιάλ 2022. Γι’ αυτούς οι δαπάνες για το Νεϊμάρ είναι όπως ο Φραγκίσκος Α’, Γάλλος βασιλιάς κάλεσε στη χώρα του τον ΝταΒίντσι. Τον είχε καλέσει για μια έκθεση την εποχή της Αναγέννησης κατά τον δέκατο πέμπτο αιώνα», συμπλήρωσε ο Ντουμά.

    Η άφιξη του Βραζιλιάνου αστέρα εντάσσεται σε μια μακρά σειρά μεταγραφών αστέρων του ποδοσφαίρου στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το καλοκαίρι του 2011, ο εμίρης του Κατάρ, παρουσίασε την πιο ακριβή μετακίνηση στην ιστορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Ήταν η απόκτηση του Αργεντινού Παστόρε της Παλέρμο, για 42 εκατ. ευρώ. Το επόμενο έτος, η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η ευρωπαϊκή ομάδα που δαπάνησε τα περισσότερα χρήματα για μεταγραφές. Έδωσε συνολικά 149,5 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2013, ξεπέρασε το ρεκόρ της στη Γαλλία με τον Ουρουγουανό επιθετικό Καβάνι. Ο ίδιος άφησε την Νάπολι με αντάλλαγμα 64 εκατ. ευρώ. Το 2015, ο Ντι Μαρία εντάχθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτελώντας τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. «Μετακινήθηκε» για 63 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ενσωματώθηκαν ταλαντούχοι παίκτες όπως ο Βεράτι και ο Λούκας Μόουρα ή μεγάλης φήμης όπως ο Μπέκαμ.

    Με τον Νεϊμάρ, το Κατάρ έχει στόχο να ενισχύσει τη φήμη και το κύρος των καλύτερων «προϊόντων του» παγκοσμίως.

    Οι ιδιοκτήτες της σκοπεύουν να μετατρέψουν την Παρί Σεν Ζερμέν σε μια παγκόσμια μάρκα. Θέλουν να την φέρουν μεταξύ των δέκα ισχυρότερων παγκοσμίως, όπως είναι η Ρεάλ, η Ferrari, η ομάδα ράγκμπι της Ν.Ζηλανδίας.

    Από την άφιξη του Αλ Θάνι, η Παρί έχει κερδίσει τέσσερις τίτλους πρωταθλήματος, τρία γαλλικά Κύπελλα και τέσσερα Λιγκ Καπ. Επίσης, κατατάσσεται ως η έκτη πλουσιότερη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο, με ετήσια έσοδα 520,9 εκατ. ευρώ το 2016, σύμφωνα με σχετική έκθεση της εταιρείας συμβούλων Deloitte.



    ΣΧΟΛΙΑ