• Business

    Τρόμος για το δημόσιο: Πληρώνει 10 ευρώ αλλά δημιουργεί οφειλές 20 ευρώ


    Τι νόημα έχει, άραγε, να αποπληρώνεις τα χρέη σου, αν είναι την ίδια στιγμή να δημιουργείς τα διπλάσια χρέη, “φεσώνοντας” εν τέλει ακόμα περισσότερο τους πιστωτές σου; Αν αυτό συνέβαινε σε μία εταιρεία, προφανώς και θα βάραγε “κανόνι”. Έλα όμως που αυτό δε συμβαίνει σε μία εταιρεία, αλλά σε μία χώρα!

    Και όπως θα καταλάβατε, η χώρα αυτή δεν είναι άλλη από την Ελλάδα. Την Ελλάδα όπου, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το Δημόσιο χρωστά σε ιδιώτες το εξωφρενικό ποσό των 6,026 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι από μόνο του τρομακτικό, αλλά τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν το συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα “φέσια” του Δημοσίου στα τέλη του 2014. Την περίοδο εκείνη, πριν η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, η οικονομία είχε αρχίσει να “στρώνει”, και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν περιοριστεί γύρω στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Προσέξτε τώρα: Μέσα σε δυόμισι χρόνια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εκτοξευθεί κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό ενώ το Δημόσιο έχει έκτοτε αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ! Δηλαδή, το Δημόσιο πληρώνει, αλλά βρίσκεται να χρωστάει σχεδόν τα διπλάσια!

    Αυτά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που το Δημόσιο χρωστά, τα στερεί από την αγορά, τα στερεί από την ανάπτυξη, τα στερεί από την πραγματική οικονομία της χώρας. Είναι χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για την επιδότηση πρόσληψης ανέργων, ή για αναπτυξιακά προγράμματα, ή ακόμα και για να επιστρέψουν αμέσως πίσω στο Δημόσιο με τη μορφή φόρων. Είναι χρήματα που λείπουν, και αυτό “στραγγαλίζει” φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

    Και εκτός αυτού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν και μία άλλη αρνητική επίπτωση: η μείωσή τους συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση. Από τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται αντί να μειώνονται, φαίνεται δύσκολο οι θεσμοί να δώσουν το “ΟΚ” για την εκταμίευση αυτού του ποσού, που επίσης θα ήταν μία “ανάσα” για την αγορά, καθώς προορίζεται επίσης για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν τον Αύγουστο στα 3,912 δισ. ευρώ, έναντι 3,917 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Από αυτά, 2,309 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, 558 εκατ. ευρώ τα νοσοκομεία, 465 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, 335 εκατ. ευρώ οι Δήμοι και 245 εκατ. ευρώ τα υπουργεία. Παράλληλα, οι εκκρεμείς επιστροφές αυξήθηκαν θεαματικά τον Αύγουσρο στα 2,114 δισ. ευρώ, έναντι 1,521 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

    Μάλλον στο υπουργείο Οικονομικών δεν προσπαθούν όσο πρέπει…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν το τέλος επιτηδεύματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η διαδικασία ρύθμισης οφειλών για τις πρώτες επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φόρος εισοδήματος: Σε έως 6 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή για τα εισοδήματα του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ