• Business

    Τι συμβαίνει με τους managers που θα αναλάβουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις;

    ΕΦΚΑ


    Ένα σοβαρό νομικό κενό διαπιστώνουν οι άνθρωποι της αγοράς στη νομοθεσία γύρω από τις αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ένα κενό που προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εξυγίανση πολλών εταιρειών.

    Το κενό αυτό έχει να κάνει με τη νομική προστασία των managers που θα κληθούν να αναλάβουν τη διαχείριση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων μέχρι την εξυγίανσή τους. Ως γνωστόν, προβλέπεται πλέον σχετική ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη και τους δημόσιους λειτουργούς που θα αποφασίσουν για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τους νέους επιχειρηματίες που θα υλοποιήσουν τις αναδιαρθρώσεις. Και αυτό βέβαια σημαίνει πως λίγοι θα τολμήσουν να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Και είναι λογικό να μην υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι επιχειρηματίες αυτοί θα αναλάβουν ουσιαστικά να διαχειριστούν εταιρείες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, αναλαμβάνοντας πρακτικά και την ευθύνη για τα λάθη των προηγούμενων διοικήσεων που τις έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Και καλούνται να τις εξυγιάνουν, χωρίς να είναι νομικά καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. Ποιος θα δεχθεί, αλήθεια, να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο;

    Πρόκειται για μία λεπτομέρεια που προφανώς κανείς δε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι τόσο σημαντική. Κι όμως, είναι, αφού η σημασία της είναι κομβική για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Και αυτό που λένε οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Αν, φυσικά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

    Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα “καυτό” για τις τράπεζες, οι οποίες αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, όπως έχουν δεσμευθεί. Το έργο αυτό είναι από μόνο του δύσκολο. Αλλά αν δε βοηθά και η νομοθεσία, με αυτές τις σημαντικές ελλείψεις, γίνεται ακόμα δυσκολότερο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ατυχία να ασχολείσαι με ΑΠΕ στην Ελλάδα – Δέκα χρόνια για μια άδεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Δίνει ευκαιρία σε 114.000 δανειολήπτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Μαντζούνης: Πώς έκανε την Alpha Bank ακόμη πιο ιδιωτική



    ΣΧΟΛΙΑ