• Business

    Ο CEO της GasLog βλέπει μεγάλη αύξηση της ζήτησης στην αγορά LNG την επόμενη τριετία

    Paul Wogan. Διευθύνων Σύμβουλος GasLog


    Για το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια έλλειψη διαθέσιμων πλοίων στην αγορά LNG, λόγω της διαφοροποίησης των προορισμών για τα αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο Paul Wogan, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής GasLog (συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού), μιλώντας στο Marine Money Conference στη Νέα Υόρκη.

    Ο Wogan επικαλέστηκε στοιχεία της Poten & Partners, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση LNG αναμένεται φέτος να φτάσει στα επίπεδα των 294 εκατ. τόνων, ενώ έως το 2020 η ζήτηση θα αυξηθεί κατά επιπλέον 110 εκατομμύρια τόνους. Όπως επεσήμανε, σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι σε κάθε εκατομμύριο τόνους ζήτησης LNG αντιστοιχεί ένα νέο πλοίο LNG, και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 100 πλοία υπό κατασκευή.

    Όμως η εξίσωση αυτή διαστρεβλώνεται λόγω των αμερικανικών εξαγωγών, που παραμένουν όπως είπε για μεγαλύτερο διάστημα στη θάλασσα, καθώς οι traders αναζητούν την καλύτερη δυνατή τιμή, με αποτέλεσμα πολλά πλοία να παραμένουν “δεμένα” και επομένως μη διαθέσιμα.

    Αναλύοντας τα στοιχεία της Poten, ο Wogan εκτίμησε ότι πιθανόν να χρειαστούν έως και 50 νέα πλοία για να καλύψουν τη ζήτηση για LNG έως το 2020, και προέβλεψε ότι το γεγονός αυτό θα ενισχύσει σημαντικά το momentum της αγοράς.

    Σύμφωνα με το μοντέλο της Poten που επικαλέστηκε ο Wogan, σήμερα υπάρχουν 255 εμπορικές διαδρομές για τη διακίνηση LNG, αυξανόμενες σταθερά τα τελευταία χρόνια, και ακριβώς ο αυξημένος αριθμός τους είναι που ενισχύει την απασχόληση των πλοίων στην αγορά, ειδικά με δεδομένο ότι τα αμερικανικά φορτία LNG δεν κατευθύνονται προς συγκεκριμένους προορισμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Ποιος του έδωσε στο παρά πέντε το «φιλί της ζωής»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο δραστήριος Κινέζος εφοπλιστής που έχει τα γραφεία του στην Ελλάδα. Τι πλοία αγόρασε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Μυτιληναίος: Ένα ακόμα νεότευκτο πλοίο προστίθεται στον στόλο της M/Maritime



    ΣΧΟΛΙΑ