• Business

    Πώς ο Παναγιωτάκης οδηγεί την ΔΕΗ στο χάος


    Βλέποντας κανείς τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της ΔΕΗ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον πιάνει απελπισία: δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο μέσα σε αυτά που να μη δίνει την εικόνα μίας εταιρείας ετοιμόρροπης, σε πλήρη αποσύνθεση, μίας εταιρείας που οδεύει με μαθηματική βεβαιότητα στο απόλυτο χάος και την καταστροφή.

    Και δε χρειάζεται καν, όπως συμβαίνει κάποιες φορές με τα οικονομικά αποτελέσματα προβληματικών εταιρειών, να “ξεψαχνίσει” τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτά για να βρει την πραγματική κατάσταση της. Αρκεί να δει αυτόν τον πίνακα:


    Κύκλος εργασιών που συρρικνώνεται, λειτουργικές δαπάνες που αυξάνονται, κέρδη που μέσα σε έναν χρόνο έχουν γυρίσει σε ζημίες, δραματικά μειωμένο EBITDA. Και όλα αυτά σε ένα τρίμηνο όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντικά αυξημένη, λόγω βαρυχειμωνιάς.

    Αυτή είναι η σημερινή εικόνα της ΔΕΗ. Της επιχείρησης που άλλοτε ήταν ένας πραγματικός κολοσσός, όμως μαζί με το μονοπώλιό της στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως έχασε τα πάντα. Και αυτό το έγκλημα (γιατί περί εγκλήματος πρόκειται, εφόσον δε μιλάμε απλά για μία εισηγμένη εταιρεία, αλλά για μία δημόσια επιχείρηση, και δη κοινής ωφέλειας) φέρει (και) την υπογραφή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη.

    Ο οποίος βέβαια σήμερα δηλώνει αντίθετος με τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία συμφώνησε με τους θεσμούς: αναγκαστική μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πώληση του 40% των λιγνιτικών της μονάδων, πώληση ενέργειας στην χοντρική σε τιμές κάτω του κόστους μέσω των περίφημων δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Κινήσεις που απαξιώνουν τη ΔΕΗ. Όμως δεν τον βλέπουμε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Και το να εκφράζει απλώς μία διαφωνία με τους κυβερνητικούς χειρισμούς δε βοηθά και πολύ την κατάσταση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστολή Σόιμπλε στους Γερμανούς βουλευτές: Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα ισοδυναμεί με 4ο Μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mετά την απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τις φορολογικές λίστες: Στο αέρα 1 δισ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Παπαδογιάννης: Όταν ο ήλιος ανέτειλε, αλλά οι τράπεζες δεν άνοιξαν



    ΣΧΟΛΙΑ