• Business

    Γιάννης Αλαφούζος: Πώς έχασε πάνω από 40 εκ ευρώ στον ΠΑΟ. Το παρασκήνιο της αποχώρησης του

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Η ανακοίνωση που έκανε χθες το βράδυ ο Γιάννης Αλαφούζος για την αποχώρησή του από την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν ήρθε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία. Αντιθέτως, ήταν μία κίνηση μάλλον αναμενόμενη, από τη στιγμή που η πρόσφατη συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, κατέληξε σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο στο οποίο είναι εγκλωβισμένος ένας από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους της χώρας μας, με το μέλλον του να είναι αυτήν τη στιγμή αβέβαιο.

    Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της αποχώρησής του ο Γιάννης Αλαφούζος, από τη μέρα που μπήκε στον Παναθηναίκό “έχω συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική μου περιουσία. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επωμίσθηκα αυτό το φορτίο σε μία οριακή στιγμή για την χώρα και εμένα προσωπικά”. 42 εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που έχει βάλει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο Γ. Αλαφούζος. Πώς “εξανεμίστηκε” αυτό το ποσό;

    Ο ίδιος αποδίδει την αποτυχία του σε “συστήματα και νοοτροπίες που εμποδίζουν την χώρα μας να έχει ένα κανονικό, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο”, ενώ μιλά για τη “ρομαντική του ψευδαίσθηση” ότι “στήνοντας μία υγιή ομάδα χωρίς σχέσεις διαπλοκής θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα”. Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι για όλα ευθύνεται ένα σύστημα διαπλοκής με το οποίο συγκρούστηκε, όμως τελικά το σύστημα ήταν πιο ισχυρό από τον ίδιο. Βέβαια, αυτό αποσιωπά τις ευθύνες που έχει ο ίδιος ως επικεφαλής του Παναθηναϊκού, πετώντας στα “σκουπίδια” εκατομμύρια ευρώ σε αποτυχημένες μεταγραφές παικτών, ως αποτέλεσμα του ελλιπούς σχεδιασμού της ομάδας.

    Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εκείνοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε… ζωγραφιστό, παραδέχονται πως όντως έβαλε χρήματα στην ομάδα. Όμως, για τον ένα ή για τον άλλο λόγο, τα χρήματα αυτά δεν ήταν αρκετά. Αυτή τη στιγμή τα χρέη του Παναθηναϊκού εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με τα 35 εκατομμύρια εξ αυτών να αφορούν σε οφειλές προς ποδοσφαιριστές, προπονητές και τεχνικούς διευθυντές, ενώ σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα τρέχοντα έξοδα της ομάδας για μισθούς παικτών, παραγόντων και λοιπών εργαζομένων της ομάδας, που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει και αυτά κάπως να καλυφθούν, ώστε να μην υπάρξουν κυρώσεις από την UEFA.

    Δύσκολες ώρες

    Αυτό που λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του Γιάννη Αλαφούζου είναι ότι η ανακοίνωση της αποχώρησής του δεν έχει άμεση ισχύ, αλλά αποτελεί ουσιαστικά ένα “κάλεσμα” σε πιθανούς διαδόχους του, ώστε να ενθαρρύνει ζυμώσεις που μπορούν να γίνουν μέσα στο επόμενο διάστημα, κατά το οποίο ο Γιάννης Αλαφούζος θα συνεχίσει να φροντίσει για την κάλυψη των υποχρεώσεων της ΠΑΕ – αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλει ή μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές, πέρα από κάποιες “τρύπες”. Δεν είναι τυχαίες οι αιχμές του Γ. Αλαφούζου για “ιστορικούς παράγοντες και οικονομικά εύρωστους υποστηρικτές” του συλλόγου στους οποίους απευθύνθηκε, αλλά εκείνοι δεν βοήθησαν.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή το μέλλον του Παναθηναϊκού είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Ο κίνδυνος να βρεθεί η ομάδα την επόμενη χρονιά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι ορατός, όσο κι αν κανείς δε θέλει να το σκέφτεται. Εξάλλου, από τη στιγμή που ο Γιάννης Αλαφούζος δεν δέχεται να καλύψει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, ο όποιος επενδυτής δεχτεί να αναλάβει τις τύχες της ομάδας θα πρέπει να βάλει από την τσέπη του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τα χρέη του Παναθηναϊκού. Και είναι αρκετά δύσκολο, όσο φανατικός οπαδός και να είναι κανείς, να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Αλαφούζος: «Έκανα ό,τι μπορούσα, τώρα αποχωρώ από τον Παναθηναϊκό»

    ΔΕΙΤΑ ΑΚΟΜΑ: Άδοξο τέλος στο deal Αλαφούζου-Γιαννακόπουλου. Το παρασκήνιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέες δουλειές του Damian Cope (ΟΠΑΠ) και των Βαρβιτσιώτη – Ολύμπιου



    ΣΧΟΛΙΑ