• Business

    Έτοιμοι για όλα: Οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις Περιστέρη, Κουτσολιούτσου και Στεργιούλη


    Ο ΟΠΑΠ έδειξε τον δρόμο, η Sunlight τον ακολούθησε και ο Όμιλος Μυτιληναίου τον έστρωσε με… κόκκινο χαλί: ο δρόμος των εταιρικών ομολόγων είναι πλέον ορθάνοιχτος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η βελτίωση του κλίματος μετά τη συμφωνία στο Eurogroup ευνοεί τις εταιρείες εκείνες που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις αγορές, αντλώντας χρήματα από επενδυτές, ως μία ενδιαφέρουσα εναλλακτική στον τραπεζικό δανεισμό.

    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)
    Γρηγόρης Στεργιούλης (Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ) , Ευστάθιος Τσοτσορός (πρόεδρος ΕΛΠΕ)

    Οι αποδόσεις έχουν πλέον υποχωρήσει σε επίπεδα που δεν είναι απαγορευτικά για μία υγιή επιχείρηση: η Μυτιληναίος άντλησε 300 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,10% και ο ΟΠΑΠ τον Μάρτιο είχε αντλήσει 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, όταν το 2016 η Ελληνικά Πετρέλαια είχε δανειστεί με επιτόκιο 4,875% και η Housemarket με 5%. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν εκδόθηκε το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος δεν είχε καν γίνει γνωστή η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, η οποία επίσης έχει επηρεάσει θετικά τους επενδυτές (ειδικά αφού ο διεθνής οίκος αξιολόγησης δίνει θετική προοπτική για το ελληνικό αξιόχρεο).

    Ανοίγει η όρεξη πολλών

    Είναι λοιπόν απολύτως λογικό το ότι σε πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες έχει… ανοίξει η όρεξη για εταιρικά ομόλογα, και ήδη αρκετοί είναι έτοιμοι να κινήσουν τις διαδικασίες για να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσω αυτού του χρήσιμου “εργαλείου” που πλέον είναι διαθέσιμο.

    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Πρώτος και καλύτερος, ο Γ. Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ήδη έχει υποβάλει αίτηση για έκδοση εταιρικών ομολογιών στις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, χωρίς για την ώρα να είναι γνωστό το ποσό που επιδιώκει να συγκεντρώσει η εταιρεία ή το πότε θα γίνει αυτή η έκδοση. Πληροφορίες πάντως τοποθετούν το ποσό στην περιοχή των 75 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό η δημόσια προσφορά να γίνει μέσα στο καλοκαίρι, ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος Folli Follie
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος FF Group

    Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού αναμένεται να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αυτήν την περίοδο αφουγκράζονται τις εξελίξεις και επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες με βάση τις ανάγκες τους για ρευστό. Πιθανόν η επόμενη εταιρεία που θα ακολουθήσει θα είναι ο Όμιλος FF Group του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, που φέρεται να σχεδιάζει έκδοση εταιρικού ομολόγου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ανάλογες σκέψεις κάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και πιθανόν και πολλές άλλες εταιρείες οι οποίες ακόμη δεν έχουν ακουστεί, αλλά είναι βέβαιο πως έστω και σε αρχικό στάδιο εξετάζουν το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το “εργαλείο” προς όφελός τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά έταξε ο Τσίπρας στους συμβασιούχους της ΠΟΕ – ΟΤΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mιχάλης Σάλλας: Το μεγάλο στοίχημα – Φτιάχνει την «Τράπεζα των Κρητικών»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΤΕ: Ευοίωνο το κλίμα με ανάπτυξη 1,7% στο σύνολο του 2017



    ΣΧΟΛΙΑ