• Business

    Ο Τιτανικός ΔΕΗ (υπό τον Ε. Παναγιωτάκη) βουλιάζει, αλλά αυτοί προσλαμβάνουν χορωδίες


    Στις “καλές” εποχές, η πρόσληψη ενός “καλλιτεχνικού διευθυντή” στη ΔΕΗ (!) προκειμένου να διευθύνει την αποτελούμενη από το μέλη του προσωπικού της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ χορωδία ίσως (λέμε ίσως) και να περνούσε απαρατήρητη. Ακόμα κι αν ο μισθός του ανερχόταν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.870 ευρώ το μήνα.

    Μ. Παναγιωτάκης. Επικεφαλής ΔΕΗ
    Μ. Παναγιωτάκης. Επικεφαλής ΔΕΗ

    Όμως εν έτει 2017, μετά από τόσα χρόνια σκληρής λιτότητας που έχουν “γονατίσει” τον ιδιωτικό τομέα και έχουν εξαφανίσει τη μεσαία τάξη, το να προσλαμβάνει η (δημόσια) ΔΕΗ έναν καλλιτεχνικό διευθυντή για τη χορωδία της μοιάζει με κακόγουστο αστείο – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν λίγες μέρες από την ίδια την επιχείρηση είχαμε μάθει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην υπάρχει επαρκής ρευστότητα για να πληρωθούν οι μισθοί του Ιουλίου!6

    Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να θυμώσει ή να γελάσει στο άκουσμα αυτής της είδησης. Να θυμώσει για τον εμπαιγμό και την αλαζονεία; Ή να σατιρίσει την προφανή έλλειψη επαφής της διοίκησης της με την πραγματικότητα;

    Γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τη μεγάλη εταιρία : το μονοπώλιο που είχε κάποτε αποτελεί πλέον παρελθόν, οι ιδιώτες πάροχοι “ροκανίζουν” αργά αλλά σταθερά το μερίδιό της στην αγορά, τα προβλήματα ρευστότητας της επιχείρησης είναι ορατά, με τις δανειακές της υποχρεώσεις φέτος να είναι πιο δυσβάσταχτες από ποτέ (χαρακτηριστικό είναι ότι την Τετάρτη αναγκάστηκε να ενεχυριάσει μελλοντικά της έσοδα για να εξασφαλίσει ένα δάνειο 200 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει την Πρωτομαγιά, και έπονται υποχρεώσεις της τάξεως του 1,5 δις ευρώ στην πορεία του έτους). Δεν μπορεί να μην τα βλέπουν όλα αυτά στη διοίκηση της ΔΕΗ. Δεν μπορεί να θεωρούν στα σοβαρά πως αυτό που χρειάζεται τώρα η επιχείρηση για να έρθει στα ίσα της είναι ένας διευθυντής ορχήστρας!

    Απεναντίας: σε μία περίοδο όπου τα έσοδά της ολοένα και συρρικνώνονται, προτεραιότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δεν μπορεί παρά να είναι η περιστολή των δαπανών. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει μία εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα και θέλει να περικόψει τις δαπάνες της είναι να κόψει τα περιττά έξοδα – όχι να επιβαρυνθεί με καινούργια! Εν προκειμένω, η ΔΕΗ θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της για μισθοδοσία, που αγγίζουν το 1 δις ευρώ, επίπεδα που δεν είναι βιώσιμα με βάση τον μειωμένο κύκλο εργασιών που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση.

    Όμως η διοίκηση της  δε φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε τέτοιες διορθωτικές κινήσεις. Και σίγουρα δε βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση και η πρόσφατη υπογραφή προκήρυξης του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία υποχρεώνει τη ΔΕΗ να προχωρήσει στην πληρωμή 2.338 αρχαιολόγων και εργατών που θα προσλάβει το υπουργείο για αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται κοντά σε μονάδες παραγωγή λιγνίτη σε Φλώρινα και Κοζάνη, την ώρα που τα εγκεκριμένα κονδύλια της για αυτό τον λόγο είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα.

    Δυστυχώς, όλα δείχνουν πως η παρομοίωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με τον Τιτανικό είναι αναπόφευκτη – αν και στην περίπτωση της ΔΕΗ δε χρειάστηκε κανένα παγόβουνο. Βυθίζεται από μόνη της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ για γέλια και για κλάματα: Αυξάνει τους λογαριασμούς και προσλαμβάνει… «καλλιτεχνικό διευθυντή»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και νέα προκήρυξη για προσλήψεις αρχαιολόγων με χρήματα της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε 2.338 προσλήψεις με έξοδα της ΔΕΗ – Τι προβληματίζει την εταιρεία να πουλήσει τα εργοστάσια της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ