• Business

    Ελπίζουν για συμφωνία μέσα στον Απρίλιο, αλλά οι διαφωνίες παραμένουν

    Από αριστερά: Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών),Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας)

    Από αριστερά: Ευκλείδης Τσακαλώτος (υπουργός Οικονομικών),Έφη Αχτσιόγλου (υπουργός Εργασίας)


    Σε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο ελπίζει πλέον η κυβέρνηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, βλέποντας ότι είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει μία θετική εξέλιξη μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής και θέλοντας να αποφύγει την παράταση της αβεβαιότητας και τον Μάιο, την ώρα που οι διαδοχικές καθυστερήσεις έχουν ήδη καταφέρει βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

    Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αθήνας για να βγουν από το αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις εντάσσεται και το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου και του Γιώργου Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες, όπου θα επιχειρήσουν να βρουν σημεία επαφής με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ δεν αποκλείεται στις συζητήσεις να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Πόσο μπορεί κανείς να αισιοδοξεί για την έκβαση αυτών των συνομιλιών; Όχι και πολύ, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει το Μαξίμου, με διαρροές για ανακοινώσεις που έπονται μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει επαφών σε όλα τα επίπεδα. Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών (ειδικά του ΔΝΤ) παραμένουν σοβαρές, ενώ ακόμα πιο πολύπλοκη είναι η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, μία διαφωνία που εκφράστηκε εντονότατα χθες από την Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δε δίστασε να παραδεχτεί ανοιχτά, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η παραγωγικότητα και όχι το χρέος, γεγονός που δείχνει πως το επίπεδο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα αυτό είναι μηδενικό.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δεχθεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα (έχει άλλωστε διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να το κάνει αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση που να καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος), και αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε μπαίνουμε σε μία νέα δίνη αβεβαιότητας, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα. Η στάση του ΔΝΤ αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, στις 21-23 Απριλίου, και στόχος όλων των πλευρών είναι μέχρι τότε να έχει υπάρξει μία σύγκλιση απόψεων που να επιτρέψει μία θετική απόφαση από το ΔΝΤ.

    Πέρα όμως από την σύνοδο του ΔΝΤ, υπάρχει ένα ακόμα ορόσημο μέσα στον Απρίλιο που γεννά ελπίδες ότι θα προκαλέσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της όσο το δυνατόν πιο γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: είναι ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών (την τελευταία Κυριακή του Απριλίου), στις οποίες η Μαρίν Λεπέν αποτελεί το μεγάλο “φόβητρο” των Ευρωπαίων ηγετών, και αν μέχρι τότε το ελληνικό ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα, αυτό αναμφίβολα θα είναι προς όφελος της ακροδεξιάς υποψήφιας για τη γαλλική προεδρία, που έχει άλλωστε εκφραστεί υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ευρωζώνη. Με βάση αυτό το δεδομένο, και εν όψει και του δεύτερου γύρου στις 5 Μαΐου, στο Μαξίμου ελπίζουν πως οι διαδικασίες για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα κινηθούν ταχύτερα, ώστε να μην επιτραπεί στη Μαρίν Λεπέν να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως επιχείρημα υπέρ της στις εκλογές.

    Όλα αυτά βέβαια είναι απλώς σενάρια, και στην πραγματικότητα το μοναδικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι μια σειρά από διαφωνίες που πρέπει να διευθετηθούν, ανεξάρτητα από τους όποιους εξωτερικούς παράγοντες επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις. Όσο αυτές οι διαφωνίες στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τα ενεργειακά (αλλά και για το χρέος) παραμένουν, τόσο θα παρατείνεται και η αγωνία, με ολέθριες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ΔΕΠΑ στο στόχαστρο της Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί: Η εφορία εισβάλλει σε 1,6 εκ λογαριασμούς καταθέσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: Δεν ωφελούν την Αθήνα οι βολές στον Στουρνάρα



    ΣΧΟΛΙΑ