• Business

    ΕΛΠΕ: Γιατί η διοίκηση θέλει να μειώσει το κόστος δανεισμού

    Γρηγόρης Στεργιούλης.

    Γρηγόρης Στεργιούλης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ένα ακόμα κερδοφόρο τρίμηνο, και μάλιστα ακόμα καλύτερο από το α’ τρίμηνο του 2016, όταν ο όμιλος είχε καταγράψει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας.

    Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει εν μέρει και από τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της διοίκησης της εταιρείας για τη ρευστότητα των ΕΛΠΕ, που χαρακτηρίζεται “εξαιρετική”, ενώ την ίδια στιγμή κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους τα Ελληνικά Πετρέλαια διατήρησαν τα πολύ καλά περιθώρια διύλισης, αξιοποιώντας πλήρως τις μονάδες διύλισης και βελτιστοποιώντας το μείγμα προμήθειας, παράγοντες που επίσης γεννούν μεγάλες προσδοκίες για τα σημερινά αποτελέσματα.

    Με αυτά τα δεδομένα, η προσοχή της διοίκησης των ΕΛΠΕ στρέφεται πλέον στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, με “σύμμαχο” τόσο την αυξημένη ρευστότητα, όσο και τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, με δεδομένο το “ράλι” των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για μία ενδεχόμενη έκδοση νέου εταιρικού ομολόγου από τα ΕΛΠΕ, που είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση της επιχείρησης. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΕΛΠΕ είχαν δανειστεί με επιτόκιο κάτω από 5% σε μία περίοδο όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνταν στο 9%, επομένως τώρα αυτό το επιτόκιο θα ήταν λογικά ακόμα χαμηλότερο.

    Πάντως, όπως λένε στελέχη της επιχείρησης, δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές αποφάσεις: μεγάλες λήξεις δανείων δεν υπάρχουν μέχρι το 2019, και αυτό δίνει στη διοίκηση των ΕΛΠΕ το περιθώριο να καταστρώσει προσεκτικά τα σχέδιά της για τη μείωση του κόστους δανεισμού.

    Έτσι, τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν να ασχοληθούν ενεργά και απρόσκοπτα με τους άλλους δύο σημαντικούς στόχους τους: την ενίσχυση της εμπορίας και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι μεγάλοι χαμένοι από τις περικοπές: Συνταξιούχοι του τέως ΟΑΕΕ και του Δημοσίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με πανό στον Λυκαβηττό οι ειδικοί φρουροί:Με το νομοσχέδιο «ξυπνάμε νεκροί» (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παρασκήνιο με το καζίνο: Το Ελληνικό, ο όμιλος Λασκαρίδη και τα ραντεβού της μυστηριώδους Αμερικανίδας με την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ