• Business

    Εφορία: Πώς κρατάει ομήρους τους φορολογούμενους που βρίσκονται στις λίστες


    Όχι απλά παραθυράκια, αλλά ακόμα και… χαραμάδες αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους αναδρομικούς φοροελέγχους, προκειμένου να κρατήσουν “ζωντανές” τις λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς κλπ), ακόμα και αν αυτές αφορούν σε χρήσεις πριν το 2011, που θεωρητικά έχουν παραγραφεί, σύμφωνα με το ΣτΕ.

    Η χθεσινή απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιγράφει το ποιες υποθέσεις θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τους φοροελεγκτές, διατηρώντας το “σκόπευτρο” της εφορίας πάνω σε χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι πίστευαν πως με την απόφαση του ΣτΕ είχαν γλιτώσει από αυτό το βάσανο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και υποθέσεις που χρονολογούνται από την περίοδο 2001-2005, δηλαδή 15 χρόνια πριν, μπορούν να ξανανοίξουν αν δεν έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση (καθώς σε αυτήν την περίπτωση η παραγραφή είναι 15ετής), αν διαπιστωθεί πως έχει υποβληθεί ανακριβής φορολογική δήλωση ή αν υπάρχει καταλογισμός φόρων προτού επέλθει η πενταετής παραγραφή, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

    Από εκεί και πέρα, “θολή” είναι η κατάσταση για την περίοδο 2006-2008, όπου και πάλι μπορούν να γίνουν έλεγχοι για υποθέσεις, εφόσον υπάρχουν “συμπληρωματικά στοιχεία”. Τι συνιστά όμως “συμπληρωματικό στοιχείο”; Στην ΑΑΔΕ ποντάρουν στη λίστα των εμβασμάτων που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες, για την οποία καλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου μήνα, αν αποτελεί “συμπληρωματικό στοιχείο” που αναιρεί την παραγραφή ή αντίθετα δε λογίζεται ως τέτοιο, με το σκεπτικό ότι ήταν ανέκαθεν διαθέσιμο από τις τράπεζες και απλά το Δημόσιο άργησε να το ζητήσει.

    Εξίσου θολό είναι το καθεστώς για τις χρήσεις 2008-2011, καθώς η απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έως και δέκα χρόνια, εφόσον διαπιστωθεί φοροδιαφυγή. Το πώς ακριβώς μπορεί να στηριχθεί νομικά αυτό είναι ασαφές, και εκτιμάται ότι και σε αυτήν την περίπτωση πιθανόν να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που να κρίνουν παράνομη αυτήν την πρακτική.

    Όσο για τα έτη από το 2011 και μετά, αυτά δεν έχουν παραγραφεί (η χρήση 2011 παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2017) και οι έλεγχοι θα διεξάγονται κανονικά και χωρίς να χρειάζονται… παραθυράκια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Π. Μοσκοβισί: Είμαι πλέον αισιόδοξος για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Τσινάβος: Ο βιομήχανος από τις Σέρρες που πέτυχε ένα «μικρό άθλο» μέσα στην κρίση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Να τρομάξουμε, ή να εξοργιστούμε με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;



    ΣΧΟΛΙΑ