• Business

    Χρωστάτε στον ΕΦΚΑ; Δείτε 7+1 νέους τρόπους για να ρυθμίσετε τα χρέη σας

    ΕΦΚΑ πλεόνασμα


    Στις 3 Αυγούστου “ανοίγει” η διαδικασία ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, και καθώς η μέρα αυτή πλησιάζει όλο και περισσότεροι οφειλέτες αναζητούν πληροφορίες για το τι θα προβλέπει αυτή η ρύθμιση και πώς θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

    Ας δούμε λοιπόν τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα για το πώς θα λειτουργεί αυτή η ρύθμιση.

    1. Πρώτα απ’ όλα, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι με χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ, τα οποία έχουν δημιουργηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2016. Άρα, η ρύθμιση περιλαμβάνει και τις εισφορές του ΕΤΑΑ για το 2016, για τις οποίες έχει δοθεί παράταση ως τον ερχόμενο Νοέμβριο από τον ΕΦΚΑ.

    2. Οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει στις 3 Αυγούστου στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr).

    3. Ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα πρέπει να καταβληθούν οι οφειλές θα καθορίζεται από τρεις παράγοντες: το δηλωθέν εισόδημά του (όπως έχει δηλωθεί στην εφορία), την κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη (όπως έχει δηλωθεί στην εφορία) και τις εύλογες βασικές δαπάνες διαβίωσης (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη, όπως ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή). Με βάση τους παράγοντες αυτούς θα καθορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, ανάλογα με το οποίο θα διαμορφώνεται το πλήθος των δόσεων. Αν δηλαδή κριθεί ότι π.χ. ένας οφειλέτης μπορεί να πληρώνει 60 ευρώ το μήνα, τότε με βάση αυτό το ποσό, σε σχέση βέβαια και με το ύψος της οφειλής, θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων.

    4. Σημειωτέον ότι ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 36 για χρέη έως 3.000 ευρώ, ή άνω των 120 για χρέη έως 20.000 ευρώ. Εξάλλου, η μηνιαία δόση πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ.

    5. Αν με τα όσα αναλύσαμε παραπάνω δεν καλύπτεται το ύψος της οφειλής (αν π.χ. βγαίνει δόση 60 ευρώ το μήνα για χρέη ύψους 15.000 ευρώ), τότε θα πρέπει να καλυφθεί με κατασχέσεις κινητής ή ακίνητης περιουσίας αντίστοιχης αξίας.

    6. Πρώτο “θύμα” των κατασχέσεων θα είναι οι καταθέσεις του οφειλέτη στην τράπεζα, που θα κατάσχονται από τον ΕΦΚΑ μέχρι να καλυφθεί η οφειλή. Αν αυτές δεν επαρκούν, μπορούν να κατασχεθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές και ομόλογα, ενώ αν και πάλι δεν καλύπτεται η οφειλή, ο ΕΦΚΑ θα προχωρά σε κατασχέσεις ακινήτων μετά το πέρας της καταβολής των δόσεων.

    7. Για να “σώσει” ένας οφειλέτης το ακίνητό του, θα πρέπει στο μεταξύ, μέχρι δηλαδή το τέλος της καταβολής των δόσεων (επομένως μέσα σε δέκα χρόνια, αν του δοθούν 120 δόσεις), να αποπληρώσει και το υπόλοιπο της οφειλής, είτε ανεβάζοντας το ποσό της μηνιαίας δόσης, είτε πληρώνοντας εφάπαξ. Αν εν τω μεταξύ το ακίνητο πουληθεί, ο οφειλέτης πρέπει να αποπληρώσει άμεσα με τα χρήματα που θα εισπράξει το σύνολο της ανεξόφλητης οφειλής του.

    8. Αν, τέλος, δεν υπάρχουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία τα οποία να μπορούν να καλύψουν το σύνολο της οφειλής προς το ασφαλιστικό ταμείο, τότε το ποσό που δεν καλύπτεται από τις δόσεις ή τις κατασχέσεις θα διαγράφεται στο 100%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Εξωδικαστικός : Όλα στο φως για τους συμμετέχοντες και μη…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιατί βγήκαν τα «μαχαίρια» στην οικογένεια Καρέλια – Τα επικρατέστερα σενάρια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «ήχησε τα τύμπανα του πολέμου» κατά του ΣΥΡΙΖΑ – Τι κρύβεται από πίσω



    ΣΧΟΛΙΑ