• Business

    Τράπεζες: Λόγω Αυγούστου κανείς δεν ρύθμισε τα χρέη του


    Ό,τι και να λέμε για κρίση και χρέη, τα… μπάνια του λαού είναι πάνω απ’ όλα! Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις “κόκκινων” δανείων στη διάρκεια του καλοκαιριού (και ιδιαίτερα τον Αύγουστο) μειώθηκαν κατακόρυφα, με τους δανειολήπτες να γυρίζουν την πλάτη ακόμα και στα προγράμματα μερικής άφεσης χρέους που έθεσαν σε εφαρμογή κάποιες τράπεζες.

    Αυτό αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα οποία πάντως εμφανίζονται αισιόδοξα ότι από τον επόμενο μήνα θα υπάρξει “αναθέρμανση” στο μέτωπο των ρυθμίσεων, μια και το καλοκαίρι θα έχει περάσει και τα… κεφάλια θα έχουν μπει και πάλι μέσα. Και η αισιοδοξία τους αυτή ενισχύεται τόσο από την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όσο και από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων με “κόκκινα” δάνεια, Αμφότερες οι εξελίξεις αυτές θεωρείται ότι θα “τρομάξουν”, τρόπον τινά, ορισμένους δανειολήπτες που σκόπιμα επιλέγουν να μη ρυθμίζουν τα χρέη τους, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ελπίζοντας ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο επ’ άπειρον. Όμως βλέποντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων να έρχονται, είναι πολύ πιθανό να σκεφτούν ότι μία ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους δεν είναι τελικά και τόσο κακή ιδέα.

    Ενημερωτικές καμπάνιες

    Εξάλλου, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να δούμε και στοχευμένες ενημερωτικές καμπάνιες που θα πληροφορούν τους δανειολήπτες για τις επιλογές που τους προσφέρονται, μια και είναι αρκετοί αυτοί που πιθανόν να μη γνωρίζουν πως σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μέρους της οφειλής υπό όρους. Για παράδειγμα, στους λήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πιθανόν να προταθεί από την τράπεζά τους το “σπάσιμο” του δανείου τους σε δύο μέρη, και να πληρώσουν μόνο το ένα από τα δύο μέρη, αυτό που αντιστοιχεί στην τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου, με το άλλο μέρος να “παγώνει” προσωρινά, και να διαγράφεται οριστικά μόλις ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του πρώτου μέρους.

    Αντίστοιχα, από μερική διαγραφή χρέους υπό όρους μπορούν να επωφεληθούν και όσοι έχουν οφειλές από επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, ή από κάρτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χάρης Βαφειάς: Οι μεγάλες κυβερνήσεις θα συντρίψουν το Bitcoin αλλά δεν θα το σκοτώσουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η παράξενη κίνηση της Τράπεζας της Ινδονησίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Spiegel: Η λοταρία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ θα ευνοήσει τους προνομιούχους πλούσιους Έλληνες



    ΣΧΟΛΙΑ