• Business

    Τράπεζες: Αυτό είναι το μυστικό σχέδιο για μείωση των κόκκινων δανείων


    Αλλαγή στρατηγικής δρομολογούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στο πώς θα μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, επαναπροσδιορίζοντας το “μείγμα” πολιτικών που θα ακολουθήσουν σε μία πιο επιθετική λογική, με μεγαλύτερη έμφαση στις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων και τους πλειστηριασμούς ακινήτων και λιγότερη στις διαγραφές χρεών.

    Ο επαναπροσδιορισμός αυτός αποτελεί μονόδρομο για τις τράπεζες, που πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 να έχουν περιορίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ, και οι στόχοι για το 2018 είναι ήδη πολύ πιο φιλόδοξοι σε σχέση με φέτος, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να προχωρήσουν σε πιο δραστικές κινήσεις αν θέλουν να πετύχουν αυτούς τους στόχους. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί: λιγότερες διαγραφές δανείων, περισσότεροι πλειστηριασμοί.

    Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα μειώνοντας σε ποσοστό 40% από διαγραφές, 30% από πλειστηριασμούς, κατά 15% από πωλήσεις δανείων και κατά 15% από αναδιαρθρώσεις δανείων. Η ισορροπία αυτή τώρα θα ανατραπεί, με τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις δανείων να κερδίζουν έδαφος. Ήδη μέσα στους επόμενους μήνες, έως τον Μάρτιο του 2018, οι τράπεζες αναμένεται να βάλουν πωλητήριο σε “κόκκινα” δάνεια συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο μεταξύ θα έχουν “πάρει μπρος” και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μέσω των οποίων οι τράπεζες σκοπεύουν να… ξεφορτωθούν ακίνητα αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του 2018.

    Έτσι, η κυρίαρχη μέχρι σήμερα τάση των διαγραφών (που το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ αθροιστικά) μένει πίσω, ενώ παράλληλα αναμένεται οι διοικήσεις των τραπεζών να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ιδιαίτερη προσοχή αναμένεται επίσης να δοθεί στα “κόκκινα” δάνεια που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των δύο ετών, καθώς στον τομέα αυτό οι τράπεζες έχουν μείνει πίσω έναντι των δεσμεύσεών τους και πρέπει να “τρέξουν” για να πιάσουν τους στόχους.

    Ένα άλλο σημείο στο οποίο οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους είναι η μείωση του τριμηνιαίου δείκτη αθέτησης (redefault), που εξακολουθεί να κινείται πάνω από το 2% και πάνω από τον ρυθμό αποκατάστασης της εξυπηρέτησης δανείων, κυρίως λόγω των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που είδαν στα στεγαστικά χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Moody’s: «Credit positive» η πώληση των δανείων από την Eurobank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η οργή των τραπεζιτών για το πάρτι του (τέως) μεγαλοεπιχειρηματία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (Εθνική): Όλα έτοιμα για την έκδοση ομολόγου έως 500 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ