• Business

    Τιτλοποιήσεις: Οι επόμενες κινήσεις Μεγάλου, Μαντζούνη και Φραγκιαδάκη 

    Από αριστερά: Δημήτρης Μαντζούνης (CEO Alpha Bank), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (CEO Εθνικής Τράπεζας), Χρήστος Μεγάλου (CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Ένα εργαλείο που μέχρι τώρα δεν έχουν “αγγίξει” αναμένεται να αξιοποιήσουν μέσα στους επόμενους μήνες οι ελληνικές τράπεζες, “τεστάροντας” τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους απαιτήσεων.

    Ήδη μάλιστα οι σχετικές κινήσεις των τραπεζών βρίσκονται στα σκαριά, με το πιο προχωρημένο σχέδιο να είναι αυτό της Τράπεζας Πειραιώς, που με το εγχείρημα “Amoeba” φιλοδοξεί να προχωρήσει σε τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια δεκάδων επιχειρήσεων που όλα είναι εξασφαλισμένα από ακίνητα (στη συντριπτική τους πλειοψηφία επαγγελματικά, αλλά και κάποιες κατοικίες), ενώ περίπου τα δύο τρίτα των δανείων θα είναι καταγγελμένα. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ορίσει ως σύμβουλο πώλησης την UBS και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Σημειωτέον ότι, βάσει του σχεδιασμού της τράπεζας, οι απαιτήσεις από τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν θα μεταφερθούν σε μία εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα εκδώσει ένα senior δάνειο και ένα junior δάνειο.

    Αντίστοιχα σχέδια φέρονται να επεξεργάζονται επίσης η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, αν και δεν αναμένονται τέτοιες κινήσεις πριν το τέλος του έτους, καθώς ειδικά στην Alpha Ban προέχει το εγχείρημα της πώλησης κόκκινων δανείων χωρίς εξασφάλιση, ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.

    Γιατί όμως οι τράπεζες στρέφονται προς τη λύση των τιτλοποιήσεων; Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, στόχος των κινήσεων αυτών είναι να συνδυαστεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους με την άντληση εσόδων από μία πιθανή μελλοντική ανάκαμψη της αξίας των εξασφαλίσεων – κάτι που δεν θα συνέβαινε αν απλώς πωλούσαν τα εν λόγω δάνεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θανάσης Σακελλαρίου: Ο επιχειρηματίας που «έφαγε» 42 εκατ. ευρώ από 10.000 Έλληνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιέζει για τα προαπαιτούμενα η τρόικα: Θέλουν στο «σφυρί» τη Μεγαλόπολη της ΔΕΗ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φινκ (BlackRock): Μην περιμένετε αποδόσεις άνω του 4% την επόμενη 10ετία



    ΣΧΟΛΙΑ