• Business

    SSM: Τι θέλει από τις ελληνικές τράπεζες και τις ψάχνει

    Νουί

    Ντανιέλ Νουί, Επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Danièle Nouy


    Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο παράλληλοι έλεγχοι του ESM στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο “μπρα ντε φερ” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Ο πρώτος έλεγχος ξεκίνησε εντός του καλοκαιριού και αφορά στα risk weighted assets των τραπεζών, δηλαδή στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό. Ήδη, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο έλεγχος αυτός έχει ολοκληρωθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank χωρίς να διαπιστωθούν προβλήματα, ενώ στην Eurobank η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται τα ευρήματα. Όσο για την Εθνική Τράπεζα, ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε Eurobank και Εθνική θα παρουσιαστεί αύξηση του σταθμισμένου ενεργητικού, που με τη σειρά της θα επιφέρει μείωση του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1.

    Ο δεύτερος έλεγχος αφορά στα “κόκκινα” δάνεια, και ειδικότερα στο να διαπιστωθεί αν έχει οριστεί σωστά η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων, μέσω της εξέτασης του συνόλου του υπολοίπου χορηγήσεων, καθώς και το αν οι τράπεζες έχουν προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, με το βλέμμα στη διετία 2018-2019, όταν και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα πρέπει να επιτύχουν είναι πολύ μεγαλύτερα, ξεπερνώντας τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη έχουν ζητηθεί τα σχετικά στοιχεία από την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ έπονται η Πειραιώς και η Eurobank.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων αφενός μεν θα χρησιμεύσουν εν όψει των stress tests που θα διεξαχθούν το 2018 στις ευρωπαϊκές τράπεζες (άρα και στις ελληνικές), αφετέρου δε θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να διαπιστωθεί αν το ΔΝΤ έχει δίκιο που ανησυχεί για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και εισηγείται ανακεφαλαίοποίηση της τάξεως των 10 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Για λαθρεμπόριο καυσίμων συνελήφθη ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Γεωργιάδης: Τι πρέπει να γίνει για να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής, να πάει το μαζούτ στην Ακρόπολη;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νίκος Καραμούζης: H εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες αρχίζει να αποκαθίσταται



    ΣΧΟΛΙΑ