• Business

    Δραστικές λύσεις με τους κακοπληρωτές: Θα δίνουν τα ακίνητα τους χωρίς δικαστήρια

    Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2021


    Με το ζήτημα των κόκκινων δανείων να αποτελεί το πλέον σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση, η χθεσινή κυβερνητική παρέμβαση για τη διασφάλιση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών ήρθε ως μία κίνηση αναμενόμενη, όσο και απαραίτητη για να διασφαλιστεί η προστασία των τραπεζών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Με την αποχή των συμβολαιογράφων να απειλεί να τινάξει στον αέρα τα πάντα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε μία “ασπίδα” προς τους συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να μπορέσουν οι τράπεζες να “τιμωρήσουν” τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν περιουσιακά στοιχεία αλλά αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους, βγάζοντας στο σφυρί τα ακίνητά τους – ή έστω, απειλώντας πως θα το κάνουν, ώστε να πιεστούν να συνεργαστούν μαζί τους και να διαπραγματευτούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

    Όμως το “όπλο” των πλειστηριασμών δεν είναι το μοναδικό που διαθέτουν οι τράπεζες στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προσανατολίζονται σε νέου τύπου ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση των κακοπληρωτών. Μεταξύ αυτών, η εθελοντική εκποίηση ή παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου – δηλαδή, ο δανειολήπτης θα έχει τη δυνατότητα είτε να πουλήσει ο ίδιος το υποθηκευμένο ακίνητό του προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του (αν δεν καλύπτεται η οφειλή, τότε το υπόλοιπο θα μπορεί να διαγράφεται), είτε να το παραχωρήσει οικειοθελώς στην τράπεζα, χωρίς να χρειάζεται καμία δικαστική διαδικασία. Η πρακτική αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε επαγγελματικά, είτε σε οικιστικά ακίνητα.

    Μία άλλη λύση που θα μπορεί να επιλέξει ο δανειολήπτης είναι η μεταβίβαση της κυριότητας του ακινήτου στην τράπεζα, με παράλληλη συμφωνία ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης του ακινήτου από τον ίδιο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες δεν απορρίπτουν τη λογική της εξωδικαστικής συμφωνίας με τους δανειολήπτες, προκειμένου να διευθετηθεί η οφειλή εφάπαξ ή σε δόσεις, με “τυράκι” ενδεχομένως και μία μερική διαγραφή της οφειλής, ενώ τέλος υπάρχει πάντα και η δυνατότητα των τραπεζών να υπερθεματίσουν οι ίδιες σε πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας με τον δανειολήπτη για τη διευθέτηση της οφειλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πυρ ομαδόν κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Σύριζα άλλα έλεγε: Δύο χρόνια capital controls «βλέπουν» κοινό και επιχειρήσεις 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προειδοποίηση Καραμούζη: Πλήγμα για τις τράπεζες η καθυστέρηση των πλειστηριασμών



    ΣΧΟΛΙΑ