• Business

    Νέος τρόπος υπολογισμού του clawback

    money-medication


    Την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη δικαιότερη κατανομή του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), η οποία υλοποιείται με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα Πέμπτη 29/6/2017, παρουσίασε, ο Ανδρέας Ξανθός, στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

    Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού,  το 10% του συνολικού ποσού θα επιβαρύνει τις εταιρείες που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπέρβαση δαπάνης και το 90% θα υπολογίζεται με βάση το μερίδιο αγοράς  κάθε εταιρείας, όπως συνέβαινε και μέχρι σήμερα.

    Παράλληλα, ο κ. Ξανθός μετά από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του claw back συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα),  για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει  σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

    Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας, ο Α. Ξανθός, παρουσίασε και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί αυτήν την περίοδο το υπουργείο και αναμένεται να περιορίσουν το claw back, όπως τα κριτήρια HTA για την έγκριση των νέων φαρμάκων, η διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών αποζημίωσης και ο έλεγχος του όγκου συνταγογράφησης με την ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ι. Μπασκόζος: Δικαίως διαμαρτύρεται η φαρμακοβιομηχανία για το clawback
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπάνιες παθήσεις: Απειλή για την πρόσβαση στα φάρμακα το νοσοκομειακό clawback
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Τρύφων: Η συνομιλία με τους θεσμούς και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ