• Business

    Νέο σχέδιο πληρωμής φόρων σε 12 δόσεις

    Μάιος


    Τα χρέη στην εφορία συνεχίζουν να συσσωρεύονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, καθώς όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών, και αυτό φυσικά είναι κάτι που απασχολεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να πέσουν έξω από τους στόχους τα έσοδα του Δημοσίου, κάτι που θα ανέτρεπε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και θα οδηγούσε σε ενεργοποίηση νέων μέτρων, ενώ επιπλέον η απειλή των μαζικών κατασχέσεων και της κοινωνικής κατακραυγής που αυτές προκαλούν σίγουρα είναι κάτι που προβληματίζει την κυβέρνηση.

    Αναζητώντας τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει μία μελέτη για την παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώνουν όλες τις φορολογικές οφειλές τους σε πολλές άτοκες δόσεις (πιθανότατα 12), αρκεί να το κάνουν ηλεκτρονικά. Η μελέτη αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, και στη συνέχεια θα υποβληθεί στους θεσμούς, προκειμένου να την αξιολογήσουν, και αν όλα πάνε καλά να πάρει το “πράσινο φως” για την υλοποίηση του μέτρου.

    Αν το μέτρο αυτό υλοποιηθεί, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν οποιονδήποτε φόρο (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ) σε 12 δόσεις, και άρα τα φορολογικά τους βάρη μπορεί να μην ελαφρυνθούν, αλλά θα “απλωθούν” σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, και έτσι θα γίνουν λιγότερο δυσβάσταχτα. Ειδικά στο δεύτερο μισό του κάθε έτους, η διπλή επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ είναι εξοντωτική για πολλούς, και με τις 12 δόσεις θα ήταν αρκετά πιο υποφερτή.

    Έτσι, αν το μέτρο υλοποιηθεί σύντομα, οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν, όταν εκκαθαριστούν ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ, να τους αποπληρώσουν σε 12 δόσεις, εφόσον καταχωρίσουν στην τράπεζά τους πάγια εντολή χρέωσης του λογαριασμού τους. Πρόκειται ουσιαστικά για μία βελτιωμένη εκδοχή της πάγιας ρύθμισης οφειλών σε 12 δόσεις, η οποία έρχεται με επιτόκιο 8,76%, αφού το νέο σχέδιο προβλέπει 12 άτοκες δόσεις, μία δυνατότητα βέβαια που οι φορολογούμενοι έχουν ήδη μέσω των τραπεζών, που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα πληρωμής των φόρων σε έως 12 δόσεις με πιστωτική κάρτα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Deutsche Bank – Commerzbank: Οι προκλήσεις του 2018 και τα σενάρια περί συγχώνευσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Το μυστικά του Private Banking της Eurobank και ποιοι έβαλαν στο Fast Track εταιρία με τζίρο 5.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αφορολόγητο: «Καίγονται» οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με e-banking



    ΣΧΟΛΙΑ