• Ενέργεια

    Νεκταρία Καρακατσάνη (ΡΑΕ): Έρχονται τεκτονικές αλλαγές με το νέο ευρωπαϊκό Green Deal-Τι εκκρεμεί για το target model

    Νεκταρία Καρακατσάνη,μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ


    Ειδική αναφορά στις εκκρεμότητες που πρέπει να ολοκληρωθούν για να λειτουργήσει το target model, έκανε το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ Νεκταρία Καρακατσάνη, μιλώντας από το βήμα του Athens Energy Dialogues, μιλώντας για τη σύνθετο project που εποπτεύει η ΡΑΕ.

    Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί το πλαίσιο, οι κανονισμοί λειτουργίας και εκκαθάρισης των SPOT και τώρα εκκρεμεί η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για το πλαίσιο εκκαθάρισης εξισορρόπησης. Σε ότι αφορά την Ρυθμιστική Αρχή, αυτή πρόκειται να προχωρήσει στην έγκριση 25 μεθοδολογιών μέσα στο επόμενο 2μηνο, που αφορούν κρίσιμες παραμέτρους, ενώ για τις πλατφόρμες εξισορρόπησης θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει ένα πολύ σαφές πλαίσιο για τις δοκιμές που απαιτούνται   και τη διεπαφή με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Αναφορικά με την προθεσμιακή αγορά ίσως το πιο σύνθετο ζήτημα το οποίο  είναι αντιμετωπίσιμο είναι ότι η αδειοδότηση ως εκκαθαριστή θα πρέπει να γίνει από μια Ευρωπαϊκή Αρχή. Επίσης είπε ότι προχθές βγήκε σε διαβούλευση το πλαίσιο για τους market makers με όλα τα κίνητρα που τους αφορούν.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση στο «dry run» διότι υπάρχουν θέματα μεταβλητότητας, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, όπου χρειάστηκαν εν τέλει 6 επιπλέον μήνες.

    Έρχονται τεκτονικές αλλαγές: Στο Green Deal δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο φυσικό αέριο

    Με έμφαση τόνισε τις αλλαγές που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα μέσα του 2020 η Κομισιόν θα παρουσιάσει νομοθεσία για την κλιματική ουδετερότητα.

    Ειδικότερα, τόνισε, το Green Deal που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει τεκτονικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα συνολικά. Ο στόχος για τη μείωση των ρύπων αναθεωρείται από το 40% από το 1990 στο 50-55% και η Κομισιόν προσπαθεί να αξιολογήσει τί συνεπάγεται αυτή η αλλαγή για τις επιμέρους  πολιτικές και πώς θα αναπροσαρμοστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Πιο συγκεκριμένα, η κα Καρακατσάνη σημείωσε πως αναμένεται αναθεώρηση του κανονισμού για τα PCI (τα διασυνοριακά έργα υποδομών), ενώ παρεμβάσεις θα έχουμε και στον κανονισμό για το φυσικό αέριο, αφού στο Green Deal δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο φυσικό αέριο.

    Μέσα στη χρονιά θα καθοριστεί πώς θα συμμετάσχει το υδρογόνο, είτε μπλε είτε πράσινο και το βιοαιθάνιο, στις αγορές και ποιο θα είναι το πλαίσιο ενσωμάτωσής του. Έχει γίνει κατανοητό, σημείωσε, ότι δεν έχει νόημα να προχωράει μόνη της η Ευρώπη η οποία είναι υπεύθυνη μόνο για το 11% των εκπομπών παγκοσμίως και το 2030 θα έχει μειώσει το ποσοστό αυτό στο 5%.

    Μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, για να θεσπίσει την ενεργειακή ουδετερότητα μέχρι το 2050, και  να διασφαλίσει τη συνεκτικότητα όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών για την επίτευξή του, θα παρουσιάσει μέτρα και θα υπάρξει έξυπνη ολοκλήρωση μεταξύ των υποδομών και των τομέων και να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης προβληματίζει πάρα πολύ και γι αυτό οι ρυθμιστές της Ευρώπης τονίζουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ανταγωνιστικό και με κίνητρα.

    Όσον αφορά την ελληνική αγορά, ο λιγνίτης βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση, ενώ, ίδια τάση παρατηρείται και στα μερίδια των ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, των μέχρι πρότινος κραταιών εταιρειών στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Μέρος επίσης της γενικής «εικόνας» είναι η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και η αυξανόμενη σημασία που διαδραματίζουν στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, όταν μάλιστα η παραγωγή των ΑΠΕ σημείωσε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο Δεκέμβριο, φτάνοντας τις 58 GWh ορισμένες μέρες.

    Πρόσθεσε, ακόμη, πως η πορεία των ενεργειακών εξελίξεων επιφυλάσσει και ευκαιρίες για τους καταναλωτές, με τα στοιχεία να δείχνουν πως 627.000 καταναλωτές άλλαξαν πάροχο ρεύματος το 2019, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το 2018. Ταυτόχρονα, η άρση των ΝΟΜΕ επέδρασε σημαντικά στο κόστος των εναλλακτικών παρόχων, καταγράφοντας νούμερα της τάξης των 10-15 ευρώ επιπλέον ανά μεγαβατώρα, κόστος το οποίο αντισταθμίστηκε από το φθηνότερο αέριο και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ