• Business

    Νέοι παίκτες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

    • NewsRoom


    Νέοι επίδοξοι παίκτες αναζητούν τρόπους να μπουν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά την Protergia, την Elpedison και την Ήρων, άλλες τρεις εταιρίες ακούγεται ότι επιθυμούν να ”πλασαριστούν” στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει μεγάλα κέρδη τα επόμενα χρόνια.  Και τούτο διότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι λοιπόν αναπτύσσεται ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης τόσο για υφιστάμενα σχήματα όσο και για νέους επίδοξους παίκτες.

    elpedison
    Ceo Elpedison – Michel Piguet

    Οι εταιρίες αυτές είναι ο ΟΤΕ και η Forthnet, ενώ ήδη τα ΕΛΤΑ κατέθεσαν αίτηση για την απόκτηση άδειας προμηθευτή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ώστε να δραστηριοποιηθούν στην πώληση πακέτων ηλεκτρισμού σε συνεργασία με κάποιον από τους υφιστάμενους παρόχους. Και αυτό γιατί εταιρείες σαν τα ΕΛΤΑ μπορεί ως σήμερα να μην έχουν άμεση σχέση με τον χώρο του ηλεκτρισμού, διαθέτουν ωστόσο σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως εκτεταμένο δίκτυο λιανικής και εμπειρία στην εξυπηρέτηση πελατών.

    Γιώργος Περιστέρης
    Γιώργος Περιστέρης

    Τα μερίδια αγοράς

    Ηδη οι εταιρείες που ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ έχουν μπει δυναμικά στην αγορά και με προωθητικές ενέργειες έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να αποσπάσουν περίπου 30.000 πελάτες από τον leader της αγοράς.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έχει πέσει στο 94%, με τους τρεις μεγαλύτερους ιδιώτες παρόχους να φτάνουν σχεδόν στο 5%.

    Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ρεύματος μετά τη ΔΕΗ έχει η Ηρων με περίπου 1,9%. Η Ηρων είναι κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της γαλλικής Gdf Suez και της Qatar  Petroleum. Ακολουθεί η Elpedison, η κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και του ομίλου Ελλάκτωρ, με μερίδιο 1,6%.

    Μανώλης Παναγιωτάκης

    Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου με 1,2%. Με άλλο 1% συνολικά δραστηριοποιούνται στον χώρο οι εταιρείες Watt+Volt, Green και Voltera.

    Το πελατολόγιο των παραπάνω εταιρειών αφορά συνδέσεις μέσης και χαμηλής τάσης. Στην αρχή τα συμβόλαια που είχαν εξασφαλίσει αφορούσαν επιχειρήσεις όπως π.χ. τράπεζες και σουπερμάρκετ, αλλά τώρα μέσα από ένα ισχυρό διαφημιστικό πρόγραμμα επιχειρούν το μεγάλο άνοιγμα στον απλό καταναλωτή. Σημειώνεται ότι τα τιμολόγια των ιδιωτών του ρεύματος είναι αυτή τη στιγμή χαμηλότερα της ΔΕΗ κατά 8%-12%, ανάλογα με την εταιρεία.

    Ευάγγελος Μυτιληναίος
    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Νέοι παίκτες

    Δεν είναι τυχαίο ότι το παράδειγμα των ΕΛΤΑ ακούγεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες όπως ο ΟΤΕ και η Forthnet στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να περιορίσει  το μερίδιο της ΔΕΗ κατά 25% ως το 2018 και στο 50% ως το 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ