• Business

    Η νέα βουτιά της λίρας είναι μόνο η αρχή της πτώσης. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

    Στερλίνα


    Η βουτιά της τάξεως του 6% που κατέγραψε η λίρα την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, όπως φαίνεται, είναι μόνο η αρχή. Τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ χειρότερα, καθώς η σκιά ενός σκληρού Brexit πλανάται πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι περισσότεροι Βρετανοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι.

    Δεδομένου ότι τα ποσοστά εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και η πτώση της λίρας μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου έδωσε ώθηση στις βρετανικές εξαγωγές, τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η οικονομία της χώρας είναι σε “φόρμα”.

    Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η πραγματικότητα το Brexit δεν έχει ακόμα αρχίσει να εκδηλώνεται. Όταν όμως αρχίσει, η βρετανική οικονομία πρόκειται να βιώσει ένα ισχυρό σοκ και η λίρα θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο. Αυτό θα κάνει αυτόματα τις εισαγωγές πολύ ακριβότερες και θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα ποσοστά των περιθωρίων των επιχειρήσεων, οι οποίες για να τα επαναφέρουν, αναπόφευκτα θα προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού, που με τη σειρά τους θα συρρικνώσουν την οικονομία και θα αποδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τη λίρα.

    Και τα τρέχοντα επίπεδα των εξαγωγών θα αποτελούν σύντομα παρελθόν καθώς η Μεγάλη Βρετανία δε θα μπορεί να εξάγει σε μια αγορά στην οποία δεν είναι μέλος. Η απώλεια της πρόσβασης στην ελεύθερη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των τελών και των φόρων, να εμφανίσει εμπόδια στην εμπορική κίνηση και να δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία για όσες βρετανικές επιχειρήσεις θελήσουν να εξάγουν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι φόροι και τα τέλη μπορεί να αυξηθούν ως και 10-15%, σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC, Douglas Lippoldt.

    λιρα

    Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στις εμπορικές συναλλαγές και θα κουβαλάει και το βάρος ενός αδύναμου νομίσματος. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ξένες επενδύσεις θα χαθούν – ειδικά από τη στιγμή που η χώρα θα απολέσει την είσοδο στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

    Ήδη μεγάλοι οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι θα φύγουν από τη Μεγάλη Βρετανία με το που το Brexit γίνει πραγματικότητα:

    • Η JP Morgan έχει ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει εκτός Λονδίνου περίπου 16.000 θέσεις εργασίας.
    • Η UBS θα μεταφέρει αλλού στην Ευρώπη 5.000 υπαλλήλους εάν χαθούν τα δικαιώματα παραμονής τους στη χώρα.
    • Ακόμα και η Vodafone σκέφτεται να μετακομίσει προσωπικό εκτός Μεγάλης Βρετανίας.

    Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

    Επιπλέον, υπάρχει και η πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κι άλλο το 2017. Η λίρα δεν μπορεί να κερδίσει το στοίχημα καθώς κανείς δεν ποντάρει στο άλλοτε πανίσχυρο βρετανικό νόμισμα όταν η κατάσταση είναι τέτοια. Σχεδόν όλοι πια υποστηρίζουν ότι το Brexit θα αποδυναμώσει την βρετανική οικονομία.

    pound

    Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα καταγράψει πτώση έναντι του δολαρίου και θα φτάσει τα 1,10 δολάρια, ενώ μπορεί ακόμα και να ισοφαρίσει με το ευρώ.

    Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ο εφιάλτης της ύφεσης καραδοκεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το Παρίσι ετοιμάζεται να κλέψει από το City του Λονδίνου 511 δισ. ευρώ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζακ Λιου: Τήρηση δεσμεύσεων και σκληρά μέτρα απαιτούνται για την ελάφρυνση του χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ