• Ναυτιλία

    Νέα τροπή στο θρίλερ με πλοίο ελληνικών συμφερόντων που κρατείται στις ΗΠΑ

    Νέο επεισόδιο στη δικαστική περιπέτεια των αδελφών Γουρδομιχάλη

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Γουρδομιχάλης


    Η ναυλώτρια εταιρεία ενός πλοίου ελληνικών συμφερόντων που βρίσκεται υπό κράτηση στο Όρεγκον των ΗΠΑ σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάσχεση του φορτίου του πλοίου με πάνω από 51 μετρικούς τόνους σιτηρών, καταγγέλλοντας παραβίαση των όρων της συμφωνίας.

    Η υπόθεση αφορά στο πλοίο Vigorous (χωρητικότητας 52.500 dwt, κατασκευής 2005), που ανήκει σε εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τους αδελφούς Στάθη και Γιώργο Γουρδομιχάλη. Το πλοίο τέθηκε υπό κράτηση στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ κινείτο με προορισμό την Υεμένη, μετά από αίτημα της δανέζικης εταιρείας Pacific Gulf Shipping, η οποία διεκδικεί την αποζημίωση ύψους 22,6 εκατομμυρίων δολαρίων που της επιδικάστηκε μέσω της διαδικασίας της διαιτησίας για την εγκατάλειψη ενός πλοίου το 2015.

    Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική ναυλομεσιτική εταιρεία Medmar κατηγόρησε τους υποναυλωτές του πλοίου για παραβίαση συμβολαίου, υποστηρίζοντας ότι της χρωστούν 3,4 εκατ. δολάρια, και ζητά να μην μετακινηθεί το φορτίο προτού αποπληρωθεί αυτή η οφειλή. Σύμφωνα με την καταγγελία, στη Medmar οφείλονταν στις 13 Δεκεμβρίου 2,4 εκατ. δολάρια, με τα υπόλοιπα να είναι τόκοι και δικαστικά έξοδα. Στο στόχαστρο της αγωγής της Medmar βρίσκονται οι εταιρείες Anglo Eastern Navigation και Midstar, όπως αναφέρει το TradeWinds.

    Η Midstar και η Al-Saeed Trading Company, οι δύο εταιρείες στις οποίες ανήκει το φορτίο, υποστηρίζουν πως το πλοίο πρέπει να απελευθερωθεί ή το φορτίου του να μεταφερθεί σε άλλο πλοίο πριν χαλάσει, καθώς τα σιτηρά προορίζονται για προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υεμένη.

    Η εταιρεία στην οποία φαίνεται να ανήκει το Vigorous υποστηρίζει πως το πλοίο δεν μπορεί να κατασχεθεί, γιατί δεν αποτελεί νόμιμο alter ego των εταιρειών που συνδέονται με τους αδελφούς Γουρδομιχάλη και κατονομάζονται στο αίτημα της Pacific Gulf.

    Από την πλευρά της, η Pacific Gulf βάζει στο κάδρο και την ασφαλιστική εταιρεία του Vigorous, την American Club, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να προστατεύσει τον Γιώργο Γουρδομιχάλη αποκρύβοντας έγγραφα. Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Γουρδομιχάλης είναι ο πρόεδρος της American Club.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ευ. Πιστιόλης: Νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 45,8 εκατ. δολ. από την Top Ships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Παππάς: Πρόγραμμα παροχής κινήτρων με μετοχές για τα στελέχη της Star Bulk Carriers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Αδ. Λαιμός: Η Unisea μόλις έκανε την πιο φιλόδοξη κίνηση των τελευταίων ετών



    ΣΧΟΛΙΑ