• Business

    Νέα πρόστιμα σε Μπουλούτα και άλλα στελέχη για την υπόθεση της Λαϊκής. Όλα τα ονόματα

    • NewsRoom
    Ευθύμιος Μπουλούτας

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Ελλάκτωρ


    Επιβολή προστίμων συνολικού ύψους €1,14 εκ. σε οκτώ ανώ­ τατους αξιωματούχους της πρώην Cyprus Popular Bank Public, ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή Κεφα­ λαιαγοράς λόγω μη επάρκειας των προβλέψεων των δανείων.

    Η απόφαση αποτελεί μέρος των πορισμάτων που έχουν ήδη διερευνηθεί για την τρα­πεζική κρίση και αφορά στην περίοδο πριν το bail in, μεταξύ 2010 και 2011.

    Όπως αναφέρει σχε­τική ανακοίνωση, το συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου έχει εξετάσει θέμα συμμόρφωσης της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, των Διοικητικών της Συμβούλων και της Οικονομικής Διευθύντριας Ομίλου με τον περί των Προϋποθέσεων Δια­φάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγ­μάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμο του 2007, ως τροποποιήθηκε και της εταιρείας Cyprus Popular Bank Public Co Ltd με τον περί των Πράξεων Προ­σώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειρα­γώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμο του 2005, ως τροπο­ ποιήθηκε, αναφορικά με την επάρκεια των προβλέψεων των δανείων από το 2010 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2011.

    Διαπίστωση

    Η ΕΚ διαπίστωσε ότι ποσό €326,5 εκ. έπρεπε να αναγνωριστεί ως πρόβλεψη για απομείωση επί της λογιστικής αξίας των MIGO­Δανείων η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετα­ τροπή του κέρδους ύψους €89,2 εκ. σε ζημιά ύψους €237,3 εκ. (για το έτοςπου έληξε στις 31.12.2010).

    Σύμ­φωνα με την ΕΚ, ποσό €335,1 εκ. έπρε­πε να αναγνωριστεί ως πρόβλεψη για απομείωση επί της λογιστικής αξίας  των MIGO­Δανείων, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του κέρδους ύψους €73,5 εκ. σε ζημιά ύψους περί­ που € 261,6 εκ. (για την περίοδο που έληξε στις 31.3.2011).

    Ποσό €734 εκ. έπρεπε να αναγνωριστεί ως πρό­ βλεψη για απομείωση επί της λογιστικής αξίας των δανείωντου χαρτοφυλακίου της Ελλάδας, η οποία θα είχε ως απο­ τέλεσμα την αύξηση της ζημιάς ύψους €196,9 εκ. σε ζημιά ύψους €930,9 εκ. (για την περίοδο που έληξε στις 30.6.2011).

    Ποσό €996,6 εκ. έπρεπε να αναγνωριστεί ως πρόβλεψη για απο­ μείωση χορηγήσεων, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζημιάς των€284,1 εκ. σε ζημιά ύψους περίπου €1.280.712.000 (για τη περίοδο που έληξε στις 30.9.2011).

    Χωρίς πρόστιμο

    Η ΕΚ δεν επέβαλε πρόστιμο στη Cyprus Popular Bank διότι βρίσκεται υπό καθεστώς εξυ­ γίανσης βάσει του Νόμου 17(Ι)/2013 και/η των σχετικών Διαταγμάτων της Κεντρικής Τράπεζας και στην Εταιρεία έχει διοριστεί Ειδικός Διαχειριστής από το έτος 2013. Επίσης, τυχόν επι­ βολή διοικητικού προστίμου στην Εται­ ρεία, δεδομένων των συνθηκών, θα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταθέτες, τους κατόχους αξιόγραφων και τους μετόχους της.

    Τα ποσά

    Τα πρό­στιμα προς τα μέλη είναι τα ακόλουθα: ­

    1. Ευθύμιος Μπουλουτας, Διευθύνων Σύμβουλος,€200χιλ.

    ­2. Χρίστος Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ,€200 χιλ. ­

    3.Παναγιώτης Κουννής, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, €140 χιλ. ­

    4. Νεοκλής Λυσάνδρου, Μη Εκτελεστι­ κός Αντιπρόεδρος, Πρόεδρος Επιτρο­ πής Διαχείρισης Κινδύνων της Εται­ρείας, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, €160 χιλ.

    ­5. Ελευθέριος Χιλιαδάκης, Εκτελεστικός Σύμβουλος,€ΐ40 χιλ.

    ­6. Μάρκος Φόρος, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μέλος Επιτροπής Διαχεί­ ρισης Κινδύνων της Εταιρείας, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας, €120 χιλ.

    ­7. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Μη Εκτελε­στικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτρο­πής Ελέγχου της Εταιρείας, €100 χιλ.

    8. Αποφάσισε επίσης την επιβολή διοικητικού προστίμου συνολικού ύψους €80 χιλ. στην Οικονομική Διευθύντρια Ομίλου, Αννίτα Φιλιππίδου.

    Δεν συμμετείχαν

    Η ΕΚ αποφάσισε τη μη επιβολή διοικητικών προστίμων στους Ανδρέα Βγενόπουλο, Βασίλειο Θεοχαράκη, Πλάτωνα Λανίτη, Στέλιο Στυλιανού, Hesham Al Quassin, Fadel ΑΙ Ali KaiAbdulrazaq Aljassim, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εται­ ρείας Cyprus Popular Bank Public Co Ltd κατά τον ουσιώδη χρόνο λόγω της μη εκτελεστικής ιδιότητας τους και το γεγονός ότι δεν συμμετείχαν στις Επιτροπές της Εταιρείας, οι εργασίες των οποίων είχαν σχετική συνάφεια με την παράβαση.

    Τα πρόστιμα

    Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στη βάση της δήλωσης τους, που αποτελεί μέρος της ετήσιας οικο­νομικής έκθεσης της Εταιρείας για την περίοδο που έληξε 31.12.2010 και της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της Εταιρείας για την περίοδο που έληξε 30.6.2011, με την οποία δια­ βεβαίωναν ότι οι ενοποιημένες οικο­ νομικές καταστάσεις της Τράπεζας πα­ ρείχαν αληθινή και δίκαιη εικόνα.

    Για τον καθορισμό του ύψους του διοικη­ τικού προστίμου, η ΕΚ έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παρα­ βάσεις αυτού του είδους και την κεν­τρική σημασία της δήλωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του γε­ νικού διευθυντή και του οικονομικού διευθυντή, που περιλαμβάνεται στις οικονομικές εκθέσεις με την οποία αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για την κατάρτιση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που αφορά τον εκδότη.

    Η πρόεδρος της Επι­τροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Κα­λογήρου, δήλωσε ότι όσα πρόστιμα αφορούν στην ολοκλήρωση μιας μα­κράς διαδικασίας διερεύνησης στην πρώην Cyprus Popular Bank Public Co Ltd η οποία συνδέεται και με το ρόλο που διαδραμάτισε στην τραπεζική κρί­ση που ακολούθησε».



    ΣΧΟΛΙΑ