• Business

    Μάρτυρας από την ΤτΕ στη δίκη Μπουλούτα

    • NewsRoom
    Ευθύμιος Μπουλούτας

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Ελλάκτωρ


    Τη θέση ότι οι συνθήκες δεν επέτρεπαν την εκτίμηση της απομείωσης είτε των ελληνικών κρατικών ομολόγων είτε της υπεραξίας των εργασιών της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα, εξέφρασε χθες το ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος Μιχαήλ Μιχαλόπουλος ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσιάστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του τότε Διευθύνοντα Σύμβουλου της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Ευθυμίου Μπουλούτα, εκ των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της Τράπεζας, στο πλαίσιο της απολογίας του κ. Μπουλούτα ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κ. Μιχαλόπουλος κατέθεσε στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης που ετοίμασε, όπως ανέφερε, με εντολή της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Α. θεοδωροπούλου και αφορούσε στα θέματα της μη απομείωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων και της μη διενέργειας απομείωσης της υπεραξίας που προέκυψε κατά την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Marfin και Λαϊκής (Ελλάδος) στις οικονομικές καταστάσεις της Λαϊκής Τράπεζας στις 30.9.2011.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι του ζητήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρναρα μετά απο σχετικό αίτημα του κ. Μπουλούτα.

    ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    Στη γραπτή κατάθεση που ανέγνωσε στο δικαστήριο αναφορικά με το θέμα του ελέγχου απομείωσης μέχρι τις 30/6/2011, ο κ. Μιχαλόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι την εν λόγω ημερομηνία δεν υπήρξαν αποδείξεις ότι οι μελλοντικές ταμειακές ροές από τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου(ΟΕΔ) δεν θα εισπραχθούν σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους.

    «Άλλωστε όπως απεδείχθη, το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις του από τα Ομόλογα ύψους 37.1 δις και κατά τη διάρκεια του 2011 αποπλήρωσε στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους που ανήλθαν πλην των Εντόκων Γραμματίων σε 44.6 δις», ανέφερε ο μάρτυρας, σημειώνοντας οτι «σε αυτό το ποσό περιλαμβάνοντο και οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2011 μεταγενέστερα της ανακοίνωσης του PSI+».

    Ως εκ των πιο πάνω, είπε ο κ. Μιχαλόπουλος στην κατάθεση του, «και οι 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδος  (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, EFG Eurobank), προχώρησαν σε εγγραφή στα εξάμηνα αποτελέσματα 2011 ζημιών απομείωσης, μόνο των ΟΕΔ με ημερομηνία λήξης μέχρι 13/7/2020 θεωρώντας για τα υπόλοιπα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ότι δεν υπήρχαν αντικειμενικές αποδείξεις απομείωσης αξίας».

    Επιπλέον, όπως ανέφερε, «τα εξάμηνα αποτελέσματα 2011 έχουν ελεγχθεί και υπογράφει από τους  ορκωτούς λογιστές της κάθε τράπεζας και δεν υπάρχουν επιφυλάξεις ή σημειώσεις αναφορικά με το χειρισμό των ΟΕΔ».

    ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ TO PSI

    Ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε οτι το πρώτο PSI που ανακοινώθηκε στις 21/7/2011 δεν  υλοποιήθηκε ενώ οι ακριβείς όροι και συνθήκες του δεύτερου PSI (PSI+) που ανακοινώθηκε στις 27/10/2011 δεν είχαν καθοριστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. «Οι ακριβείς όροι του PSI+ (ονομαστική αξία, επιτόκιο, διάρκεια, εγγυήσεις των νέων ομολόγων) θα διευκρινίζονταν έως τα τέλη του 2011 (πράγμα που τελικά συνέβη το Φεβρουάριο του 2012) και η ανταλλαγή των Ομολόγων αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2012», πρόσθεσε.

    Το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε επίσης ότι «ειδικά στις 30/9/2011 δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υπεράξια από το PSI+ στο επενδυτικό κοινό στις οικονομικές καταστάσεις με ανακοινώσεις στα χρηματιστήρια. Απουσίαζαν πολλές και καίριες πληροφορίες και παράμετροι».

    Ανέφερε ακόμη ότι «σε σχέση με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις για τα εννιάμηνα του 2011 σύμφωνα με τον εποπτικό έλεγχο που επιτέλεσε η Τράπεζα της Ελλάδος διεφάνη ότι καμία από τις συστημικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα δεν προέβη σε απομείωση ελληνικών ομολόγων».

    Όπως είπε, «το PSI+ ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός το οποίο έχρηζε προσεκτικού και ομοιομόρφου χειρισμού για να μην προκληθεί αναστάτωση στο κοινό αλλά ειδικότερα για προστασία της χρηματιστηριακής αγοράς. Φαντάζεστε την αμηχανία της αγοράς αν διαπιστώνονταν τυχόν αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσει η κάθε μια συστημική τράπεζα», συμπλήρωσε.

    Ευθύμιος Μπουλούτας. Τέως CEO ΛΑΙΚΗΣ Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ