• Business

    Νέα υποχώρηση στις τιμές των μεταχειρισμένων πλοίων. Τι λένε οι αναλυτές

    ναυτιλία ναυλαγορά


    Είναι γεγονός ότι η ναυτιλιακή αγορά δε διανύει μια καλή περίοδο και οι τιμές των πλοίων που είναι διαθέσιμα προς πώληση εξακολουθούν να σημειώνουν πτώση ανάλογη των συνθηκών που επικρατούν. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές των μεταχειρισμένων δεξαμενόπλοιων συνεχίζουν να υποχωρούν, κάτι που παρατηρείται εδώ και εννέα μήνες, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ναύλων έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Shipping Intelligence Inc. – που έχει έδρα τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών και του οποίου ηγείται ο Sidney Levine – ο δείκτης που παρακολουθεί την αξία ενός στόλου που αποτελείται από έξι δεξαμενόπλοια κατέγραψε τον μήνα Οκτώβριο πτώση της τάξεως του 1,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, με τη συνολική αξία των έξι πλοίων να διαμορφώνεται στα 170 εκατ. δολάρια.

    safe bulkers
    Το πλοίο “Venus Heritage” τύπου post-panamax της Safe Bulkers

    Επιπλέον, ο συγκεκριμένος δείκτης της Shipping Intelligence κατέγραψε πτώση της τάξεως του 20,9% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, καθώς εκείνη την περίοδο η αξία του στόλου που παρακολουθεί είχε διαμορφωθεί στα 214 εκατ. δολάρια. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η οποία εξακολουθεί να βάλλεται.

    Ωστόσο, η πτώση στις τιμές δεν αφορά μόνο τα πλοία μεταφοράς υγρού φορτίου. Δείκτης της Shipping Intelligence που παρακολουθεί την πορεία της αξίας ενός στόλου που αποτελείται από 9 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 2016, επίσης υποχώρησε, οδηγώντας τη συνολική αξία του στόλου στα 82 εκατ. δολάρια.

    Το γεγονός αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2016 σε ποσοστό της τάξεως του 3,2% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, σε διάστημα ενός έτους, ο δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό της τάξεως του 15,4%, τη στιγμή που την αντίστοιχη περίοδο του 2015 η συνολική αξία του στόλου των 9 πλοίων είχε διαμορφωθεί στα 96,9 εκατ. δολάρια.

    athenian tankers
    Το δεξαμενόπλοιο τύπου VLCC “Captain X Kyriakou” της Athenian Tankers

    Λίγα λόγια για τη Shipping Intelligence

    Η Shipping Intelligence Inc. είναι ένας οργανισμός παροχής συμβουλευτικών οικονομικών υπηρεσιών για τη ναυτιλία. Ο οργανισμός έχει έδρα τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και επικεφαλής βρίσκεται ο ναυτιλιακός οικονομολόγος Sidney Levine.

    Η Shipping Intelligence ασχολείται κυρίως με την αξιολόγηση των πλοίων, παρακολουθώντας τόσο τις τρέχουσες τιμές τους όσο και τις παλαιότερες, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή μετρικών συστημάτων για την παρακολούθηση των τιμών πλοίων που είναι δύσκολο να αξιολογηθούν με τις κλασσικές μεθόδους. Επιπλέον, αναλαμβάνει την αξιολόγηση του συνόλου των στόλων ναυτιλιακών εταιρειών αλλά και τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ακόμη, μπορεί να παράσχει υπηρεσίες και να διενεργήσει εξατομικευμένες έρευνες που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, χρησιμοποιώντας πλήθος ερευνητικών μεθόδων και εξειδικευμένη τεχνολογία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανατροπή. Γιατί Έλληνες εφοπλιστές πωλούν για scrap πλοία 10ετίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η νέα εναλλακτική για τα προς διάλυση πλοία. Η στρατηγική του Νορβηγού κροίσου J. Fredriksen

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ