• Business

  Νέα επιστολή του Κουβανού εμπόρου όπλων Marc Morales στην κυβέρνηση για τα ΕΑΣ και την ΟΝΕΧ

  Marc Morales, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος, Global Ordnance

  Marc Morales, Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος, Global Ordnance


  Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της -πιθανής- συνεργασίας του Αμερικανού, κουβανικής καταγωγής εμπόρου όπλων, επικεφαλής της εταιρείας Global Ordnance με την ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα για κοινή επενδυτική πρόταση για την εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα – ΕΑΣ.

  Το mononews αποκαλύπτει σήμερα μια ακόμη επιστολή του Marc Morales, προέδρου της Global Ordnance προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σε άλλους υπουργούς καθώς και στην αμερικανική πρεσβεία, μια επιστολή η οποία είναι διαφοροποιημένη από τις προηγούμενες που είχαμε αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες.

  Ο κ. Morales λέει ότι υπήρξε «παρανόηση» μετά από δημοσιεύματα του τύπου κι ότι «η GO δεν συμμετείχε στην σύνταξη της προσφοράς της ΟΝΕΧ και επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επενδύσει στα ΕΑΣ».

  Τονίζει επίσης ότι «η GO είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την ΟΝΕΧ για τα ΕΑΣ σε περίπτωση που το επενδυτικό της σχέδιο γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση».

   

  Αναλυτικά η επιστολή Μοράλες έχει ως εξής:

  Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

  ΘΕΜΑ: ΕΑΣ – Ενημέρωση για τον ρόλο της Global Ordnance σε σχέση με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

  Αναφορά: Επιστολές της GO της 3ης Ιουλίου 2024, προς τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

  Σας στέλνουμε τους χαιρετισμούς και τις ευχές μας.

  Αποτελεί τιμή και προνόμιο να συμμετέχουμε σε συζητήσεις σχετικά με το πώς η Global Ordnance και η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας θα μπορούσαν να συνεργαστούν στενότερα για την αναζωογόνηση της στρατιωτικής παραγωγής και των πωλήσεων εξοπλισμού και πυρομαχικών στο πλαίσιο του συνόλου των δυνατοτήτων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

  Για τον σκοπό αυτό, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τυχόν παρανοήσεις που μπορεί να έχουν προκύψει από πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, τα οποία δεν αποτυπώνουν με ακριβή τρόπο τον πραγματικό ρόλο και τις αρμοδιότητες της Global Ordnance, σχετικά με τη συμμετοχή της και την πιθανή επένδυσή της στα ΕΑΣ.

  Είναι επιβεβλημένο να σας επιβεβαιώσω ότι η GO δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους βιομηχανικούς εταίρους της και τους συνεργάτες της ώστε να παραδώσει με συνέπεια υψηλής ποιότητας αγαθά και υπηρεσίες και γι’ αυτό το λόγο επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ΕΑΣ και τους επιχειρηματικούς μας εταίρους.

  Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα εξής:

  • Η ΟΝΕΧ βάσει της προηγούμενης εμπειρίας της στην Ελλάδα σε ανάλογες προσπάθειες, έχει καταρτίσει ένα επενδυτικό σχέδιο για την στρατηγική ανάκαμψη των ΕΑΣ, το οποίο έχει παρουσιαστεί στην επιστολή της ΟΝΕΧ προς του μετόχους των ΕΑΣ στις 25 Ιουνίου του 2024.
  • Η GO δεν συμμετείχε στην σύνταξη της προσφοράς της ΟΝΕΧ και επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επενδύσει στα ΕΑΣ. Όμως, με βάση το γεγονός ότι η ΟΝΕΧ είναι μια αξιοσέβαστη αμερικανική εταιρεία με σημαντική εμπειρία και επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα και λόγω του ότι τόσο η GO όσο και η ONEX έχουν την υποστήριξη της αμερικανικής πρεσβείας, η GO είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την ΟΝΕΧ για τα ΕΑΣ σε περίπτωση που το επενδυτικό της σχέδιο γίνει αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση.
  • Ως πρώτο βήμα, η GO –έχοντας μακρά εμπειρία στον τομέα της άμυνας και των πυρομαχικών και γνωρίζοντας την καλή φήμη και τις δυνατότητες της ΟΝΕΧ στις συνεργασίες της με την Ελληνική Κυβέρνηση και βιομηχανία-  υπέγραψε πρόσφατα μία Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (Non Disclosure Agreement) με την ΟΝΕΧ, στην οποία καθορίζονται τα βασικά σημεία της συνεργασίας, βάσει της οποίας οι αρμόδιες ομάδες των GO και ONEX θα είναι σε τακτική επαφή, σύμφωνα με τις διατάξεις περί μη δημοσιοποίησης και μη παραβίασης της συμφωνίας.
  • Η προαναφερθείσα εν δυνάμει συνεργασία της GO με την ΟΝΕΧ θα σέβεται πλήρως όλους τους ελληνικούς νόμους και αποφάσεις τις Ελληνικής Κυβέρνησης ή άλλων αρμοδίων ελληνικών αρχών.

  Πιστεύω ότι τα παραπάνω σημεία αναδεικνύουν τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με το αντικείμενο της παρούσας επιστολής, αποσαφηνίζουν οποιαδήποτε παραποίηση από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την GO και τη συμμετοχή μας σε αυτή την προσπάθεια και επίσης αναδεικνύουν το πόσο επωφελές θα μπορούσε να είναι για τον Ελληνικό Αμυντικό Τομέα, να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις δυνατότητες της GO ή/και της ONEX, δύο ιδιαίτερα αξιόλογων και αξιοσέβαστων αμερικανικών εταιρειών.

  Με σεβασμό

  Marc Morales

  Πρόεδρος Global Ordnance

  Διαβάστε επίσης:

  Ανασχηματισμός: Οι 11 γενικοί γραμματείς που φεύγουν, τα πρώτα ονόματα – Αποκλειστικές πληροφορίες  ΣΧΟΛΙΑ