• Business

    Νέα δεδομένα στην Ογκολογία από τη Bayer

    • NewsRoom
    bayer

    Bayer


    Τη δημοσίευση των δεδομένων της λαροτρεκτινίμπης  στο New England Journal of Medicine σχετικά με τη θεραπεία παιδιατρικών και ενήλικων ασθενών, των οποίων οι όγκοι περιλαμβάνουν συντήξεις γονιδίων στην κινάση νευροτροφικών υποδοχέων τυροσίνης (NTRK), ανακοίνωσαν η Bayer και η Loxo Oncology, Inc.

    Αυτές οι γενετικές μεταβολές εμφανίζονται σε ένα ευρύ φάσμα όγκων και  έχουν σαν αποτέλεσμα  την ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση της TRK και την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων. Η λαροτρεκτινίμπη σχεδιάστηκε για να στοχεύει άμεσα την TRK, απενεργοποιώντας το μονοπάτι σηματοδότησης που επιτρέπει στους τύπους καρκίνου  με  σύντηξη γονιδίων στην  TRK να αναπτυχθούν. Τα δεδομένα που δημοσιεύονται στο NEJM περιλαμβάνουν επιπλέον στοιχεία από την παρακολούθηση των ασθενών  για τρεις ακόμη μήνες, σε σύγκριση με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) του 2017.

    Σε σύνολο 55 ασθενών που προέρχονται από τις μελέτες Φάσης Ι για ενήλικες, Φάσης ΙΙ (NAVIGATE) και Φάσης Ι / ΙΙ (SCOUT) για παιδιά, η λαροτρεκτινίμπη κατέδειξε συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης 75% και 80% αντίστοιχα, σύμφωνα με την αξιολόγηση των ερευνητών. Τη στιγμή της ανάλυσης, το 86% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν  στην θεραπεία είτε συνέχισε με αυτή, είτε υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση με προοπτική ίασης . Επίσης, τη στιγμή της ανάλυσης η μέση διάρκεια ανταπόκρισης στη θεραπεία και  η επιβίωση χωρίς υποτροπές  δεν είχαν επιτευχθεί. Αυτό σημαίνει, ότι τη στιγμή της ανάλυσης, οι ασθενείς δεν είχαν εμφανίσει υποτροπή, ενώ συνέχιζαν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή.  και η πλειοψηφία των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν 1ου ή 2ου  βαθμού.

    «Τα δεδομένα που περιγράφονται στη δημοσίευση του NEJM δείχνουν τις δυνατότητες που έχει η λαροτρεκτινίμπη  για ασθενείς που έχουν τύπους καρκίνου με  σύντηξη  των γονιδίων της TRK», δήλωσε ο David Hyman, ιατρός και κύριος ερευνητής του παγκόσμιου προγράμματος NAVIGATE, επικεφαλής της υπηρεσίας πρώιμης ανάπτυξης φαρμάκων στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering και συγγραφέας της μελέτης που κατατέθηκε στο NEJM. «Τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν την παρακολούθηση  της σύντηξης γονιδίων TRK σε ασθενείς όλων των ηλικιών με προχωρημένους συμπαγείς όγκους».

    Η Bayer και η Loxo Oncology αναπτύσσουν από κοινού την λαροτρεκτινίμπη  για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιατρικών ασθενών με τύπους καρκίνου που παρουσιάζουν  σύντηξη γονιδίων της TRK. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Loxo Oncology ξεκίνησε την υποβολή αίτησης Νέων Φαρμάκων (NDA) στον Αμερικανικό Οργανισμό  Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη λαροτρεκτινίμπη. Η Bayer σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018.

    «Οι συντήξεις  γονιδίων NTRK, οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν μέσω της αλληλουχίας γονιδίων, είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν σε διάφορους τύπους καρκίνου που απαντώνται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιατρικούς ασθενείς.  Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν τις δυνατότητες της λαροτρεκτινίμπης που μπορεί να ωφελήσει  τ ασθενείς σε ένα ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου  με σύντηξη γονιδίων της TRK», δήλωσε ο Scott Fields, ιατρός και Επικεφαλής του τμήματος Ανάπτυξης για την Ογκολογία  στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG. «Προσβλέπουμε στη συνεργασία  με τις υγειονομικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να καταστήσουμε αυτή τη σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή διαθέσιμη στους ασθενείς όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

    Η λαροτρεκτινίμπη είναι ένα ισχυρός, και εκλεκτικός αναστολέας TRK που λαμβάνεται από το στόμα και βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης για τη θεραπεία ασθενών με τύπους καρκίνου που παρουσιάζουν ανωμαλίες που περιλαμβάνουν την κινάση των υποδοχέων της τροπομυοσίνης (TRKs). Η έρευνα που εξελίσσεται σε αυτόν το τομέα δείχνει ότι τα γονίδια NTRK, τα οποία κωδικοποιούν αυτές τις ανωμαλίες, μπορούν να συντηχθούν με άλλα γονίδια, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του καρκίνου σε πολλές περιοχές του σώματος. Η λαροτρεκτινίμπη έχει αναγνωριστεί από τον FDA ως Καινοτόμος Θεραπεία ως Θεραπεία Σπάνιας Παιδιατρικής Νόσου και ως Ορφανό Φάρμακο.

    Τον Νοέμβριο του 2017, η Bayer και η Loxo Oncology ξεκίνησαν μια διεθνή συνεργασία αποκλειστικού χαρακτήρα για την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση της λαροτρεκτιτινίμπης και του LOXO-195, ενός αναστολέα TRK επόμενης γενιάς. Η Loxo Oncology ανέλαβε  την  παγκόσμια ανάπτυξη και την υποβολή στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. Η Bayer ανέλαβε  την υποβολή στις ρυθμιστικές αρχές εκτός Η.Π.Α. και την παγκόσμια εμπορική διάθεση. Στις Η.Π.Α., η Bayer και η Loxo Oncology θα συμπροωθούν  τα προϊόντα.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Merck: Ένας από τους κορυφαίους εργοδότες για το 2018 σε Ελλάδα και Ευρώπη
     
     
       
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novo Nordisk: Νέα θεραπεία στην ΕΕ για το διαβήτη τύπου 2
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Novartis: Αποκλειστική αδειοδότηση για την πρώτη γονιδιακή θεραπεία στην Οφθαλμολογία

     



    ΣΧΟΛΙΑ