• Business

    Νέα αύξηση επιτοκίων σχεδιάζει η Άγκυρα


    Η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αν ο πληθωρισμός επιταχύνει το Μάιο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δυο διαχειριστές κεφαλαίων που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Mehmet Simsek στο Λονδίνο.

    Περαιτέρω σύσφιξη θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου, είπαν οι δυο αξιωματούχοι. Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Η λίρα αυτή την ώρα σημειώνει αύξηση 0,9%, στα 4,54 δολάρια.

    Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μέρος των τολμηρών πρωτοβουλιών από Τούρκους αξιωματούχους, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έριξε τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά – στο χειρότερο, για την ακρίβεια, μήνα της την τελευταία δεκαετία. Την τελευταία εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης.

    «Ο πληθωρισμός αναμένεται να χειροτερέψει», ανέφερε ο Win Thin, αναλυτής της Brown Brothers Harriman & Co στη Νέα Υόρκη. «Προσωπικά, πιστεύω πως θα έπρεπε να τα αυξήσουν κι άλλο (σ.σ τα επιτόκια) στις 7 Ιουνίου. Αν δεν το κάνουν, θα χάσουν την αξιοπιστία τους μετά από αυτό το ρεπορτάζ».



    ΣΧΟΛΙΑ