ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Τουρκία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αν ο πληθωρισμός επιταχύνει το Μάιο, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δυο διαχειριστές κεφαλαίων που συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Murat Cetinkaya και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Mehmet Simsek στο Λονδίνο.
Περαιτέρω σύσφιξη θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Μάιο, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου, είπαν οι δυο αξιωματούχοι. Παράλληλα ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Η λίρα αυτή την ώρα σημειώνει αύξηση 0,9%, στα 4,54 δολάρια.
Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν μέρος των τολμηρών πρωτοβουλιών από Τούρκους αξιωματούχους, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έριξε τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά – στο χειρότερο, για την ακρίβεια, μήνα της την τελευταία δεκαετία. Την τελευταία εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να χειροτερέψει», ανέφερε ο Win Thin, αναλυτής της Brown Brothers Harriman & Co στη Νέα Υόρκη. «Προσωπικά, πιστεύω πως θα έπρεπε να τα αυξήσουν κι άλλο (σ.σ τα επιτόκια) στις 7 Ιουνίου. Αν δεν το κάνουν, θα χάσουν την αξιοπιστία τους μετά από αυτό το ρεπορτάζ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο εφιάλτης της Τουρκίας: Νέες δραματικές απώλειες για την τουρκική λίρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Αύξηση 3% στα επιτόκια ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα μετά την «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η αύξηση των επιτοκίων δεν ανέκοψε την πτώση της τουρκικής λίρας; Τι δείχνει η ιστορία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Με δικά του κεφάλαια έως 100 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί ο Τέλης Μυστακίδης την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ
- Γιάννης Κούστας: Νέο δικαστικό ραντεβού με την πρώην σύζυγο για την υπεξαίρεση του αυθεντικού Σαγκάλ – Τι λένε οι δικηγόροι τους στο mononews
- Ά. Γεωργιάδης: Κίνηση – ματ με την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον – Πάνω από 800 τα αιτήματα
- Οι αγορές συνεχίζουν το ράλι καθώς αναμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Μέση Ανατολή
