• Business

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Μπαίνει ειδικός διαχειριστής–Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε νέο επενδυτή

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Το «πράσινο φως» για την είσοδο ειδικού εκκαθαριστή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά άναψε σύμφωνα με πληροφορίες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Με καθυστέρηση τριών μηνών, το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου που είχε καταθέσει αίτηση για την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και εναντίον του βασικού μετόχου, ο οποίος δήλωνε αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση χαρακτηρίζουν την παραπάνω εξέλιξη θετική καθώς ύστερα από πολλά χρόνια παρακμής και μαρασμού ανοίγει ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και αναβίωση των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας ενώ τονίζουν ότι πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για την αναζήτηση του νέου επενδυτή.

    Από την πλευρά του βασικού μετόχου, του Ισκαντάρ Σάφα δεν υπάρχει ακόμη σχόλιο σχετικά με τον τρόπο που θα αντιδράσουν στις παραπάνω εξελίξεις, εάν δηλαδή προχωρήσουν σε κάποια έφεση καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη κάποια επίσημη ενημέρωση.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε έχοντας τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των πιστωτών και παρά την άρνηση του βασικού μετόχου να οδηγήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, σε μια ύστατη προσπάθεια να δώσει λύση στα προβλήματα της επιχείρησης και να την βοηθήσουν να συνεχίσει να λειτουργεί.

    Μια κίνηση που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είχε την κάλυψη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ασκεί πιέσεις για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στην επιχείρηση

    Υπενθυμίζεται πως το 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την χορήγηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων στα Ναυπηγεία ύψους 567 εκατ. Ευρώ και απαίτησε την ανάκτησή τους από την επιχείρηση. Μαζί με τις προσαυξήσεις το ποσό αυτό φθάνει σήμερα τα 600 εκατ. Ευρώ.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τον διαχωρισμό του αμυντικού και εμπορικού σκέλους των ναυπηγείων και στη συνέχεια την τμηματική πώλησή τους σε νέο επενδυτή.

    Για την αμυντική δραστηριότητα αναζητείται ειδικό μοντέλο πώλησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ο νέος επενδυτής πρέπει να είναι από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας ως μέλος της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΕΝΑΕ για τον Σκαραμαγκά: Το Δημόσιο ζητά ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά του Ελληνικού Δημοσίου στρέφονται τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



    ΣΧΟΛΙΑ