• Business

    Ναυπηγεία Ελευσίνας: Αναβλήθηκε η κρίσιμη γενική συνέλευση – Δεν επετεύχθη απαρτία λόγω… κορονοϊού

    Ναυπηγεία Ελευσίνας


    Αναβλήθηκε η σημερινή κρίσιμη γενική συνέλευση της Νεώριον για την μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην Onex. Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες γιατί δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και την προστασία της δημόσιας υγείας από την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ορίστηκε ημερομηνία για την διεξαγωγή της επαναληπτικής συνέλευσης, η οποία βάση νόμου πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή γενική συνέλευση είχε διακοπεί στις 12 Μαρτίου.

    Η παραπάνω εξέλιξη, αν και αναμενόμενη, προκάλεσε την οργή των περίπου 600 εργαζομένων για την στάση του βασικού μετόχου και επί 27 χρόνια ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας, Νίκο Ταβουλάρη. Μάλιστα, μετά το πέρας της συνέλευσης ανάρτησαν πανό έξω από τις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων, θεωρώντας την οικογένειά του υπεύθυνη για την δεινή θέση που έχει περιέλθει η επιχείρηση.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Onex.

    Υπενθυμίζεται πως ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Νίκος Ταβουλάρης, με επιστολή προς τους υπόλοιπους μετόχους είχε προτείνει να αναβληθεί η σημερινή γενική συνέλευση που διεκόπη στις 13 Μαρτίου, μέχρις ότου η Onex συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, προσκομίσει στοιχεία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ναυπηγείων. Στην επιστολή, υπογράμμιζε πως μέχρι και χθες δεν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Onex.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η Onex μέσω του κ. Ξενοκώστα απέστειλε επιστολή, υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση για να επενδύσει στα ναυπηγεία είναι η έξοδος της οικογένειας Ταβουλάρη από την εταιρεία, στην οποία αθροιστικά ελέγχει το 46,3% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ θα υπογραμμίσει πως τόσο ο κ. Ταβουλάρης όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι μπορεί να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους και χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.

    Να σημειωθεί πως ανάμεσα στην Νεώριον και στην Onex έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων. Στη συνέχεια εφόσον υπάρξει επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση θα υποβληθεί το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης στο αρμόδιο πολυμελές Πρωτοδικείο βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Πρόκειται για την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο Νεώριο Σύρου και πάλι με επενδυτή την Onex.

    Τα χρονικά περιθώρια για την διάσωση των πολύπαθων ναυπηγείων στερεύουν επικίνδυνα, καθώς 31η Μαρτίου, δηλαδή σε 12 μέρες από σήμερα λήγει η σύμβαση που έχει το ναυπηγείο με το πολεμικό ναυτικό για την ναυπήγηση δυο πυραυλάκατων. Μια σύμβαση, μέσω της οποίας έχει αναλάβει την καταβολή του 70% του μισθού των εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει διαμηνύσει πως η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε.

    Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν από τον Ανδρέα Ανδρεάδη το 1968 και διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές, όπου μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100.000 τόνων και να γίνουν ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών ως το μέγεθος κορβέτας.



    ΣΧΟΛΙΑ