• Business

    Ν. Βέττας (ΙΟΒΕ): Τεράστιο το δυναμικό του φαρμακευτικού κλάδου

    Βέττας ΙΟΒΕ

    Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ


    Τεράστια είναι τα περιθώρια ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου αλλά και της συμβολής του στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Βέττα.

    Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου, η οποία διεξάγεται σήμερα Παρασκευή, ο κος Βέττας, αναφέρθηκε στις «πολλές» δυνατότητες του κλάδου, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των κλινικών μελετών και του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης.

    Μιλώντας για τις επιπτώσεις της κρίσης, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία διατηρήθηκε σε καλά επίπεδα, παραθέτοντας  επιπλέον ενθαρρυντικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κλάδος παρουσιάζει σήμερα υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης από το 2009,  ενώ πολλές επιχειρήσεις ενίσχυσαν την εξωστρέφειά τους κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Όσον αφορά στην παραγωγή, διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα, παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις και κατέχει σήμερα ένα αξιοπρεπές μερίδιο στον τομέα της Μεταποίησης.

    Αναφερόμενος ειδικά στην χρήση γενοσήμων ο κος Βέττας, τόνισε ότι η χώρα παραμένει μακριά από τον στόχο (60%), γεγονός που αποτελεί αρνητική έκβαση όχι μόνο για τα ίδια τα γενόσημα αλλά και για τα νέα καινοτόμα φάρμακα.

    Όπως έχει επανειλημμένως αναφερθεί, τόσο από παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας  όσο και από παράγοντες της πολιτείας, τα γενόσημα, παράγουν μεσοπρόθεσμες εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας πόρους για καινοτόμα φάρμακα.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά ανήλθε στο 33,7% το 2018, έναντι 52,7% στην Ιρλανδία, 51,8% στην Ισπανία και 50,3% στην Πορτογαλία.

    Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος ΣΦΕΕ

    «Φάρμακο» για την ελληνική οικονομία

    Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του φαρμακευτικού κλάδου είναι καταλύτης για την αλλαγή και την ανάκαμψη της χώρας μας, όχι μόνο για τη θεραπεία των ασθενειών των Ελλήνων αλλά και για τη θεραπεία της εθνικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου.

    Όπως σημείωσε, η θεραπεία που επιλέχθηκε για την οικονομία, ήταν οι οριζόντιες περικοπές σε βάρος της ανάπτυξης και η επικράτηση των οικονομικών σε βάρος των υγειονομικών δεικτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δραστική μείωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τα χρόνια της κρίσης αλλά και στις δυσβάσταχτες επιστροφές.

    Ειδικά όσον αφορά στο σύστημα clawback, το οποίο όπως τόνισε έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ο κος Παπαδημητρίου, έκανε λόγο για “κατάχρηση”  της εφαρμογής ενός “άδικου” μέτρου, καλώντας την Πολιτεία για δικαιότερη κατανομή του.

    Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ,  ο κλάδος του φαρμάκου θα συνεχίσει να βρίσκεται διεθνώς στην αιχμή επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων και την επόμενη 20ετία, προοιωνίζοντας εντυπωσιακά άλματα στη θεραπεία ανίκητων μέχρι τώρα ασθενειών.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη υπολογίζεται πως επενδύονται περισσότερα από 34 δις ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα  διερευνώνται περισσότερα από 7.000 φάρμακα. Προκειμένου να “ξεδιπλώσει” το τεράστιο δυναμικό του ο κλάδος του φαρμάκου στη χώρα μας και να συμμετάσχει στις εξελίξεις, απαιτείται ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, θεσμικά θωρακισμένο, φορολογικά δίκαιο, με διαφάνεια και κανόνες και διαδικασίες που διασφαλίζουν ένα βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο και ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας.

    Ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί μια ισχυρή παραγωγική δύναμη, με περισσότερες από 150 εταιρίες, 28 εργοστάσια και 86.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, η πλειονότητα των οποίων είναι επιστήμονες. Αποτελεί την τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας, εξάγοντας σε 141 χώρες, με επίδραση που αγγίζει τα 6 δις ευρώ και συνεισφέρει κατά 3,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

    «Με την θεσμοθέτηση επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων, η φαρμακοβιομηχανία, θα υλοποιήσει επενδυτικά πλάνα, θα αυξήσει την κλινική έρευνα στη χώρα καθώς και την απασχόληση και θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην εθνική οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δ. Δέμος: Επενδύσεις 300 εκ. ευρώ στην παραγωγή φαρμάκων αν φύγει το clowback

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Ξανθός: «Ναι» στον συνυπολογισμό επενδύσεων – clawback

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: SOS εκπέμπει η φαρμακοβιομηχανία: «Αντίστροφη μέτρηση» για τις επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ