• Business

    Ν. Ποθουλάκης (Μπάρμπα Στάθης): «Οι προμηθευτές σε λίγο θα γίνουμε τράπεζες για το λιανεμπόριο – Πληρωνόμαστε έως και 200 ημέρες μετά»

    Νικήτας Ποθουλάκης


    Το φλέγον ζήτημα των πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ ανέδειξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μπάρμπα Στάθης», Νικήτας Ποθουλάκης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης για τον πρωτογενή τομέα που διοργάνωσε το Ελληνο-αμερικάνικο Επιμελητήριο, καυτηριάζοντας το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την εξόφλησή των προμηθευτών από το λιανεμπόριο. Όπως είπε ο κ. Ποθουλάκης, ενώ η βιομηχανία τροφίμων πληρώνει τους παραγωγούς που συνεργάζεται σε 30 με 40 ημέρες, τα σούπερ μάρκετ εξοφλούν τους προμηθευτές τους από 150 έως 200 ημέρες! «…σε λίγο θα γίνουμε τράπεζες για το λιανεμπόριο…», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας προφανώς να καταδείξει τις διαστάσεις που έχει λάβει το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο διοικητικός ηγέτης της «Μπαρμπά Στάθης», της μεγαλύτερης εταιρείας κατεψυγμένων λαχανικών στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ της άμεσης εξόφλησης των αγροτών, συμπλέοντας απόλυτα με την ανάγκη ενίσχυσης των αγροτών, ωστόσο τόνισε πως δεν υπάρχει ακόμη ανάλογη απόφαση όσον αφορά στην υποχρέωση του λιανεμπορίου να εξοφλεί τους προμηθευτές του σε ανάλογο χρόνο. «Εμείς επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και… συμπλέουμε να αποπληρώνονται άμεσα οι παραγωγοί, πλην όμως, δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια απόφαση για την πληρωμή των εταιρειών από λιανεμπόριο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη απαντώντας στον κ. Ποθουλάκη σημείωσε ότι αποφάσισε να επανεξετάσει το νόμο 4349 του 2017 -ο οποίος προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων εντός 60 ημερών από την παράδοσή τους-, τονίζοντας πως δημιούργησε πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή του. Συμπλήρωσε μάλιστα πως σκοπεύει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που θέτει το θέμα των αθέμιτων πρακτικών στον γεωργικό τομέα. Είναι κάτι που όπως είπε επεξεργάζεται από κοινού με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο.

    Ο επικεφαλής της Μπάρμπα Στάθης σχολιάζοντας την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα σημείωσε πως η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα και στάθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της παραγωγής. Κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη του κλάδου είπε είναι η καινοτομία, η οποία όπως έσπευσε να τονίσει μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην τόνωση του ΑΕΠ.

    «Ζώνες Βιολογικής Καλλιέργειας»

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις βιολογικές καλλιέργειες λέγοντας πως θα βοηθήσουν την εξαγωγική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών καθώς υπάρχουν πολλές μεγάλες αγορές που ζητούν βιολογικά προϊόντα ενώ επεσήμανε τη σημασία να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα «Ζώνες Βιολογικής Καλλιέργειας», όπως σε όλη την Ευρώπη.

    Όσον αφορά στα προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Ποθουλάκης ξεχώρισε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και στις καλλιεργητικές πρακτικές, ειδικά στο κομμάτι της φυτοπροστασίας.  «Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται στους Έλληνες παραγωγούς να μην μπορούν να εφαρμόσουν φυτοπροστασία που είναι εγκεκριμένη και επιτρεπτή σε Ιταλία και Ισπανία. Εξ ορισμού έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα», υπογράμμισε ο κ. Ποθουλάκης. Τέλος, αναφέρθηκε πως παρά την αρνητική συγκυρία εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα ενώ τόνισε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί πυλώνα για την «Μπαρμπά Στάθης», η οποία μέσω συμβολαιακής γεωργίας διαχειρίζεται πλέον πάνω από 32.000 στρέμματα στην χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ