• Business

    Mytilineos: Τι σημαίνει η στρατηγική συνεργασία με την Enel στη Ρουμανία- Τα έργα ΑΠΕ ως …commodity

    Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σημαντικές υπεραξίες εξασφαλίζει στον όμιλο η στρατηγική της Mytilineos στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και πώληση σε τρίτους  από τον τομέα RSD.

    O όμιλος που ξεκίνησε από το trading μετάλλων και δραστηριοποιείται και στο φυσικό αέριο και την ενέργεια, συνδυάζει την επέκτασή του στις ΑΠΕ με την κατεξοχήν δραστηριότητά του το trading. Το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη στον τομέα RSD με στόχο την πώληση  έργων ΑΠΕ σε τρίτους, ανάλογα τη ζήτηση και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε χθες συμφωνία με την Enel Green Power Romania SRL. μέλος του Ομίλου Enel, για την πώληση χαρτοφυλακίου έργων ηλιακής ενέργειας ισχύος περίπου 90MW στη Ρουμανία, αποτελούμενο από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία τέλη του 2022 / αρχές του 2023. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα ήταν 67,6 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι η τιμή πώλησης που πετυχαίνει ο όμιλος σε  κάθε έργο εξαρτάται από την ωριμότητα της αγοράς και τη ζήτηση σε έργα ΑΠΕ στη συγκεκριμένη αγορά.

    Στρατηγική του τομέα RSD είναι να διαχειρίζεται τα έργα αυτά σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση και προκύπτει κάποια καλή συμφωνία πώλησης να προχωρεί στην πώλησή τους, δημιουργώντας έτσι μια νέα δεξαμενή εσόδων για τον όμιλο. Με δεδομένο ότι η ζήτηση για έργα ΑΠΕ κινείται ανοδικά σε όλο τον κόσμο, η τεχνογνωσία που διαθέτει και η ανάπτυξη που πραγματοποιεί ο όμιλος στα έργα ΑΠΕ σε όλον τον κόσμο μπορούν να του εξασφαλίσουν σημαντικές υπεραξίες την επόμενη διετία.

    Συνολικά ο τομέας RSD της Mytilineos διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 4GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Χιλή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα για το οποίο είτε αξιολογεί τη δυνατότητα πώλησης, είτε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μέρους του στους Τομείς Δραστηριότητάς της. Από αυτά τα 2 GW είναι σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης, και ειδικότερα, τα 524 MW είναι σε φάση κατασκευής, τα 136 με ολοκληρωμένη αδειοδότηση, τα 308 θα είναι έτοιμα για έναρξη κατασκευή ως το τέλος του 2021 και τα 848 MW έτοιμα για έναρξη κατασκευής ως το τέλος του 2022.

    Σημειώνεται επίσης ότι ο  Τομέας RSD ολοκληρώνει τις διαδικασίες ηλέκτρισης περίπου 118 MW φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία και 3,5 MW στην Κύπρο, τα οποία λειτουργούν για λογαριασμό της Mytilineos και θα συνεισφέρουν στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας από το δεύτερο εξάμηνο 2021.

    Η Ρουμανία

    Η πώληση των 90 MW στη Ρουμανία στην Enel Roumania αποτελεί το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής συμφωνίας της Mytilineos με την Enel Green Power Romania.

    Ειδικότερα, ο Νίκος Παπαπέτρου, Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD της MYTILINEOS, δήλωσε: «Η νέα αυτή συναλλαγή στη Ρουμανία μας γεμίζει με ενθουσιασμό καθώς αποτελεί σημαντικό σταθμό της αναπτυξιακής μας στρατηγικής στην Ευρώπη. Είμαστε μία από τις πρώτες εταιρείες που επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια στη χώρα, καθώς η Ρουμανία διαθέτει μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που συμβάλλουμε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Χαιρόμαστε επίσης για αυτήν τη στρατηγική συμφωνία με την Enel Green Power Romania και σκοπεύουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία των δύο εταιρειών».

    Τα έργα αναπτύσσονται σε συνεργασία με την Renergy Power Plants, μια καθιερωμένη εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σημαντική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική. Ο Τομέας RSD θα αναλάβει την περαιτέρω ανάπτυξη και κατασκευή των έργων.

    Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Περιφέρεια της Ρουμανίας, κοντά στο Βουκουρέστι. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο έργο είναι το Calugareni, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε στάδιο «Έτοιμο για Κατασκευή» (Ready to Build-RTB), ισχύος 63 MW, με την κατασκευή του να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη του 2021. Τα υπόλοιπα 26MW βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ